Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO: Descoperire uimitoare într-o fosilă foarte rară

Xuri Wang et al., Scientific Reports, 2022
maruntaie dinozaur

Paleontologii din China au examinat măruntaiele unui dinozaur carnivor asemănător unei păsări, care a trăit cu peste 100 de milioane de ani în urmă, anunță descopera.ro.

Cu mai bine de 100 de milioane de ani în urmă, un dinozaur înfricoșător, asemănător unei păsări, a fost aruncat într-un lac și transformat într-o fosilă excepțională în ceea ce este acum China, păstrând una dintre puținele rămășițe intestinale intacte cunoscute de la dinozaurii non-aviari, arată un nou studiu.

Paleontologii știau că au descoperit ceva special când au văzut „un strat mare și albăstrui în abdomenul” fiarei fosilizate, care aparține speciei recent descoperite Daurlong wangi, precum și unei filiații de dinozauri numite dromaeosauride, care include strămoșii păsărilor moderne.

Acest strat albăstrui arată măruntaiele unui dinozaur carnivor într-o „conservare excepțională”, au scris cercetătorii. Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

Măruntaiele unui dinozaur carnivor s-au conservat excepțional

Descoperirea aduce o perspectivă valoroasă atât asupra evoluției intestinelor păsărilor, cât și asupra dinozaurului, oferindu-le cercetătorilor o fereastră mai clară despre dieta din timpul Cretacicului inferior (cu 145 milioane până la 100,5 milioane de ani în urmă).

Dromaeosauridele, cunoscute și sub denumirea de „raptors”, precum D. wangi erau în mare parte mici, cu pene și carnivore.

Acest grup a cutreierat Pământul de la mijlocul perioadei Jurasice (acum aproximativ 167 de milioane de ani) până la sfârșitul perioadei Cretacice (acum 66 de milioane de ani). În rândurile lor se numără unii dintre cei mai faimoși dinozauri din cultura populară, cum ar fi Velociraptor și Deinonychus. Dar, în ciuda popularității lor, se știu puține lucruri despre meniurile lor.

Conservarea țesuturilor moi este rară pentru orice fosilă, iar conservarea intestinală este deosebit de neobișnuită la dinozauri.

„Acesta este primul caz în rândul dromaeosauridelor”, a declarat Andrea Cau, paleontolog independent și coautor al studiului.

Cum a ajuns acest dinozaur o fosilă?

Condițiile de fosilizare trebuie să fie aproape perfecte pentru a preveni bacteriile care cauzează carii să mănânce țesuturile moi delicate, cum ar fi cartilajele și organele.

Specimenul de D. wangi recent descris a fost probabil îngropat foarte repede sub sedimente moi, fine, pe fundul unui corp de apă în ceea ce este acum Jehol Biota, o zonă cunoscută pentru fosilele bine conservate aflată în Mongolia Interioară modernă, o regiune autonomă din nordul Chinei. Acolo, în mediul cu oxigen scăzut, unde bacteriile aerobe nu au putut supraviețui, rămășițele dinozaurului s-au mineralizat în fosile, scrie Live Science.

Cercetătorii au numit genul dinozaurului, „Daurlong”, după poporul Daur din Mongolia Interioară și „long”, cuvântul chinezesc pentru „balaur”. Numele speciei, „wangi”, îl onorează pe Wang Junyou, directorul Muzeului de Istorie Naturală al Mongoliei Interioare.

Măruntaiele unui dinozaur carnivor ne arată ce avea în meniu în acea perioadă

Măruntaiele unui dinozaur carnivor oferă o perspectivă asupra modului în care a trăit D. wangi și a ceea ce ar fi putut să mănânce. Din ceea ce au putut spune cercetătorii, tractul său intestinal pare similar cu foarte puține alte rămășițe cunoscute de la dinozauri care mănâncă carne, sugerând că planurile intestinale mai omnivore ale dromeosauridelor nu au evoluat decât după zorii păsărilor moderne, după perioada Cretacic.

De asemenea, se pare că D. wangi mânca pradă mică, cum ar fi mamifere (care nu erau mai mari decât bursucii în timpul erei mezozoice), pești, alți dinozauri mici și posibil amfibieni.

„Având în vedere abundența de broaște și de alți amfibieni din localitatea Daurlong”, este posibil ca acest dromaeosaurid să vâneze broaște și salamandre, a spus Cau.

Deși intestinele lui D. wangi s-au păstrat, stomacul său nu a fost conservat. Poate că „mediul extrem de acid al stomacului imediat după moartea animalului” l-a împiedicat să se mineralizeze și să se transforme în fosilă, au scris cercetătorii în studiu.

Filme vs realitate

Spre deosebire de reprezentarea lor din filmul „Jurassic Park” din 1993, majoritatea dromaeosauridelor erau relativ mici și ușoare. D. wangi avea mai puțin de 1,5 metri lungime de la bot la coadă, similar cu un ponei de astăzi. Și, la fel ca alți membri ai familiei sale, avea pene.

În viitor, Cau și echipa sa plănuiesc să examineze specimenul mai îndeaproape pentru a obține o perspectivă despre penele, viața și, eventual, moartea acestuia.

„Speranța noastră este de a determina unele informații despre culoarea penajului său în viață și de a reconstrui mai bine condițiile particulare care au condus la conservarea țesuturilor moi”, a spus el.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.