Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China, eforturi DISPERATE de apropiere de Turcia

Daily Express
china

Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat în faţa omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru o colaborare bilaterală mai strânsă, transmite Reuters. Cei doi şefi de stat s-au întâlnit cu ocazia summitului găzduit de China pentru dezvoltarea "noului Drum al Mătăsii", a informat sâmbătă seara ministerul de externe de la Beijing, informează agerpres.ro

Participarea unor luptători din rândul etnicilor uiguri din provincia Xianjiang din vestul ţării la conflictele din Orientul Mijlociu este un motiv de îngrijorare pentru China. Beijingul afirmă că unii ajung să lupte pentru Statul Islamic, în Irak şi Siria.

ULTIMA ORĂ - Pe ce loc a terminat România la Eurovision / VIDEO


La summitul de la Beijing, Xi i-a spus lui Erdogan că o cooperare strategică ar fi în interesul comun, iar "pentru a promova o dezvoltare şi mai amplă a relaţiilor, China şi Turcia trebuie să respecte şi să ţină seama principalele preocupări ale celeilalte părţi şi să aprofundeze cooperarea în materie de securitate şi antiterorism", citează comunicatul ministerului de externe chinez, preluat de Reuters.

Elena Udrea, ATAC DUR la adresa lui Kovesi: 'Ei, uitați că viața a demonstrat'


Ambasadorul Siriei în China a declarat săptămâna trecută agenţiei de presă menţionate că în ţara sa luptă, în cadrul mai multor grupuri de militanţi, circa 5000 de uiguri. 

Uigurii sunt o minoritate turcică în China şi cei mai mulţi sunt musulmani. Sute, poate mii dintre ei au ajuns clandestin în Turcia, prin sud-estul Asiei, încercând să scape de tulburările din Xianjiang. Mulţi uiguri consideră că au legături etnice şi religioase cu turcii. 

Anul trecut, Turcia a promis că va primi în continuare migranţii uiguri care încearcă să scape de persecuţiile religioase din China, relevate de apărătorii drepturilor omului, dar negate de Beijing. 

China îi acuză pe militanţii islamişti din aşa-numita Mişcare Islamică din Estul Turkestanului de intensificarea violenţelor în Xianjiang, soldată în ultimii ani cu sute de victime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.