Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China, exerciții militare lângă Taiwan. Care este scopul guvernului de la Beijing

reuters.com
china taiwan

China, exerciții militare lângă Taiwan. Care este scopul guvernului de la Beijing

Exerciţiile recente ale Chinei în apropierea Taiwanului au ca scop combaterea "aroganţei" forţelor separatiste, a declarat miercuri guvernul chinez, citat de Reuters, după ce Taipeiul a raportat o creştere a activităţii militare în ultimele săptămâni, inclusiv exerciţii pe teren vizavi de insulă.

Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu, a declarat luna aceasta că a observat zeci de drone, bombardiere şi alte avioane, precum şi nave de război şi portavionul chinez Shandong, care operează în apropiere.

Frecvenţa crescută a activităţilor militare ale Chinei a mărit riscul ca evenimentele "să scape de sub control" şi să declanşeze o ciocnire accidentală, a declarat sâmbătă ministrul apărării al insulei.

"Scopul este de a combate cu hotărâre aroganţa forţelor separatiste privind independenţa Taiwanului"

Întrebată într-un briefing de presă regulat la Beijing asupra creşterii numărului de exerciţii chineze şi îngrijorările Taiwanului legate de riscuri, purtătoarea de cuvânt a Oficiului pentru Afaceri Taiwaneze al Chinei, Zhu Fenglian, a declarat că Armata Populară de Eliberare a efectuat o "serie" de exerciţii.

"Scopul este de a combate cu hotărâre aroganţa forţelor separatiste privind independenţa Taiwanului şi acţiunile lor de a căuta independenţa", a subliniat Zhu.

"Provocarea independenţei Taiwanului continuă toată ziua, iar acţiunile Armatei Populare de Eliberare pentru a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială sunt mereu în desfăşurare", a adăugat ea. "Sper ca majoritatea compatrioţilor taiwanezi să facă o distincţie clară între bine şi rău, să se opună hotărât independenţei Taiwanului şi să lucreze cu noi pentru a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan", a mai spus ea.

Forţele armate ale Chinei nu au menţionat sau comentat în mod explicit exerciţiile, care au avut loc pe măsură ce ministrul chinez al apărării Li Shangfu a dispărut din vizorul publicului. Surse au declarat pentru Reuters că el este anchetat pentru corupţie.

Ce spune guvernul Taiwanului

Guvernul ales democratic al Taiwanului spune că numai populaţia insulei îşi poate decide viitorul şi s-a oferit în mod repetat să poarte discuţii cu China, pe care Beijingul le-a respins.

Ministerul Apărării din Taiwan a raportat miercuri noi mişcări militare chineze, spunând că în ultimele 24 de ore a detectat şi a răspuns la 16 avioane chineze care au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.

Dintre acestea, 12 au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care a servit drept barieră neoficială între cele două părţi până când China a început să o traverseze în mod regulat în august anul trecut.

Joi, Taiwanul urmează să lanseze primul dintre cele opt submarine de producţie proprie, ca parte a planurilor sale de a consolida apărarea împotriva Chinei.

Zhu, întrebată despre submarine, a spus că eforturile Partidului Democrat Progresist din Taiwan de "a căuta independenţa cu forţa" nu vor face decât să exacerbeze tensiunile şi "să împingă poporul taiwanez într-o situaţie periculoasă".

Ministerul Apărării taiwanez a făcut de asemenea săptămâna trecută un pas neobişnuit anunţând că monitorizează exerciţiile chineze din provincia Fujian, vizavi de Taiwan. Taiwanul oferă în mod normal doar detalii despre exerciţii desfăşurate pe cerul şi în apele din jurul insulei.

Un înalt oficial din Taiwan familiarizat cu planificarea securităţii în regiune a declarat pentru Reuters că informaţiile au fost publicate pentru a arăta capacitatea de supraveghere şi informaţii a Taiwanului.

"Putem vedea detaliile şi suntem pregătiţi", a spus sursa, vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizată să vorbească cu presa.

Nici armata chineză nu a comentat exerciţiile din Fujian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.