Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China își sporește prezența în Marea Chinei de Sud - Trei mari nave de război chineze au acostat miercuri în sudul Cambodgiei

nave armata razboi naval portavion

Trei mari nave de război chineze au acostat miercuri în sudul Cambodgiei, ţară din Asia de Sud-Est unde influenţa Chinei este în creştere, dar care dezminte zvonurile privind amplasarea unei baze navale chineze pe teritoriul său, informează AFP  preluată de Agerpres

Această "vizită" de patru zile se derulează în marele oraş-port Sihanoukville, din sudul ţării, unde Beijingul şi-a sporit deja investiţiile în diferite sectoare ale economiei.

"Scopul vizitei este de a întări legăturile şi cooperarea militară, în special navală, între cele două ţări", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului cambodgian al Apărării, Chhum Socheat. "Nu este vorba de o demonstraţie privind influenţa chineză", a insistat acesta, precizând că mai mulţi delegaţi chinezi de la bordul acestor nave se vor întâlni la Phnom Penh cu ministrul apărării Tea Banh.

Premierul cambodgian Hun Sen se apropie de Beijing pe măsură ce întoarce spatele Occidentului, care critică faptul că acesta a uzurpat puterea, inclusiv prin alegerile de anul trecut, considerate fraudate. Partidul puterii ocupă toate locurile în parlament, iar liderul opoziţiei este în arest supravegheat la domiciliu, în aşteptarea procesului său pentru o presupusă tentativă de revoluţie cu sprijinul Washingtonului.

Cu toate acestea, regimul cambodgian dezminte orice plan privind construcţia unei baze militare în sudul Cambodgiei, nu departe de Marea Chinei de Sud, zonă maritimă revendicată de Beijing, spre nemulţumirea mai multor ţări din Asia. Chiar şi vicepreşedintele american Mike Pence şi-a exprimat recent îngrijorarea.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, China face presiuni pentru a construi un port, care ar putea servi de asemenea drept bază navală, la Koh Konh, în sud-vestul Cambodgiei.

China, cel mai puternic aliat regional al lui Hun Sen, a pompat în ultimii ani miliarde de dolari în acest regim, devenind de departe primul său investitor străin. Beijingul nu intenţionează să se oprească aici şi a promis construirea unui nou aeroport, a unei autostrăzi şi altor infrastructuri.

China şi Cambodgia au organizat mai multe exerciţii militare comune, Beijingul promiţând în iunie 100 de milioane de dolari pentru modernizarea armatei cambodgiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.