Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China intensifică spionajul asupra SUA chiar din coasta ei

theweek.in
china sua

"Este bine stabilit în dosarele serviciilor de informaţii", a arătat acest oficial.

China încearcă de ani de zile să-şi dezvolte operaţiunile de spionaj din Cuba, unde şi-a perfecţionat capacităţile în 2019. Asta a declarat sâmbătă un oficial de la Casa Albă care nu a dorit să se identifice.

Această declaraţie vine după ce mai multe publicații americane, după "Wall Street Journal", au vorbit în ultimele zile despre un acord între Havana şi Beijing pentru instalarea unei "baze de spionaj" pe insulă, la circa 160 km de Florida, care să permită culegerea de date în Statele Unite, relatează La Libre Belgique citat de Rador.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului naţional de securitatre al Casei Albe, a calificat articolul din "Wall Street Journal" drept "inexact". Executivul american arată acum că atunci când Joe Biden a venit la putere în ianuarie 2021, serviciile sale au fost informate despre "eforturile" Chinei de a instala baze "peste tot în lume", în special cu scop de spionaj, potrivit acestei surse.

Printre aceste "eforturi" figura "prezenţa unor locaţii de culegere de informţii ale Chinei în Cuba", a arătat oficialul, adăugând că Beijingul "şi-a perfecţionat aceste locaţii de culegere de informaţii în Cuba în 2019". Este bine stabilit în dosarele serviciilor de informaţii", a arătat acest oficial.

El a dat asigurări că administraţia Biden a "moştenit" această situaţie şi a luat măsuri să răspundă proiectelor de implantare de baze chineze în lume "cu discreţie şi precauţie", inclusiv pe canale diplomatice, pe lângă mai multe guverne.

Guvernul american, afirmă această sursă, a "încetinit" proiectele Chinei în materie de implantări în străinătate, dar mai sunt provocări şi suntem în continuare îngrijoraţi" în legătură cu relaţia cu Cuba. "China va continua să încerce să-şi întărească prezenţa în Cuba şi vom continua să acţionăm pentru a o împiedica", a arătat el.

Situaţia este sensibilă pe plan diplomatic, în momentul în care preşedintele american spune că speră la un "dezgheţ" al relaţiilor foarte tensionate cu Beijingul şi vorbeşte despre o întâlnire mai mult sau mai puţin apropiată cu omologul lui, Xi Jinping.

Ea este şi deranjantă politic: Joe Biden, în campanie pentru realegerea sa în 2024, este acuzat în mod regulat de opoziţia republicană de lipsă de fermitate atât faţă de China, cât şi faţă de regimul comunist din Cuba.

Relaţia dintre cele două puteri a cunoscut o puternică creştere a tensiunii în februarie, după distrugerea de către Statele Unite a unui balon chinez care îi survola teritoriul. Casa Albă a acuzat atunci Beijingul că se foloseşte de el pentru spionaj, ceea ce China a negat. Acest incident a dus la anularea deplasării în China a secretarului de stat american, Antony Blinken. Această vizită tocmai a fost reprogramată pentru 18 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.