Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China își extinde influența în Pacific - Parteneriat financiar istoric cu Insulele Solomon

insulele solomon

Insulele Solomon au obţinut de la China un împrumut de 66 milioane de dolari pentru a finanţa construcţia a 161 de turnuri de telecomunicaţii în această ţară de către gigantul Huawei, a anunţat guvernul acestui stat din Pacific, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Acest acord constituie prima finanţare primită de Insulele Solomon de la Beijing, după semnarea unui pact de securitate opac între cele două ţări în aprilie şi după ruperea relaţiilor diplomatice cu Taiwanul.

Guvernul Insulelor Solomon consideră acest împrumut un "parteneriat financiar istoric" ce survine după restabilirea relaţiilor cu Beijingul, în 2019.

Legăturile financiare şi în domeniul securităţii tot mai strânse dintre cele două ţări au stârnit îngrijorarea SUA şi a aliaţilor lor, în special a Australiei vecine.

Responsabili occidentali au afirmat că Beijingul ar putea utiliza acest pact de securitate pentru a stabili o bază militară în această ţară, posibilitate pe care premierul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a respins-o în repetate rânduri.

Potrivit condiţiilor acordului, Insulele Solomon vor beneficia de un împrumut pe 20 de ani din partea Băncii de Export-Import a Chinei, ce va finanţa complet construcţia turnurilor de telecomunicaţii de către Huawei.

Aproape jumătate dintre aceste turnuri vor fi construite înainte de derularea Jocurilor Insulelor din Pacific, în noiembrie 2023, potrivit declaraţiilor guvernului de la Honiara.

La începutul lui august, Sogavare a propus modificarea Constituţiei pentru a respinge organizarea de alegeri naţionale, prevăzute să aibă loc în septembrie 2023, afirmând că ţara nu ar putea organiza două evenimente şi suscitând critici ferme din partea liderului opoziţiei.

Următoarele alegeri vor fi primele de după revoltele în masă împotriva premierului Sogavare, revolte ce au izbucnit anul trecut în capitala Honiara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.