Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China lansează primul recensământ de după politica 'copilului unic'

The Economist
china india

Milioane de agenţi au început să umble din uşă în uşă, în China, pentru a număra locuitorii, într-un recensământ în cea mai populată ţară din lume care urmează să permită să se afle dacă abandonarea politicii ”copilului unic” a permis o relansare a naşterilor, relatează AFP, potrivit news.ro.

Această operaţune gigantică este efectuată din zece în zece ani. Pentru prima oară, chinezii vor putea să-şi transmită informaţiile printr-o aplicaţie pe mobil, pentru a simplifica tratarea datelor.

Precedentul recensământ, efectuat în 2010, a stabilit o populaţie de 1.339.724.852 de persoane - o creştere de peste 73 de milioane de locuitori (5,83%) faţă de anul 2000, mai mare decât întreaga populaţie a Franţei.

Aproximativ şapte milioane de agenţi recenzori - angajaţi ai administraţiilor din cartiere şi voluntari - au început duminică să colecteze datele. Această operaţiune urmează să continue timp de două luni, din luxoasele zgârie-nori din Shanghai (est) şi până în satele izolate din Tibet (sud-vest).

Recensământul urmează să permită o mai bună înţelegere a creşterii demografice şi mişcărilor populaţiei. Ea va face totodată posibilă o mai bună repartizare a resurselor în vederea educaţiei, sănătăţii, transporturilor sau locurilor de muncă.

Analiza rezultatelor ar urma să dureze doi ani. Una dintre principalele mize este să se stabilească dacă oprirea politicii ”copilului unic” a permis o creştere semnificativă a populaţiei.

Citește și: DOSAR 'Ăia 3.045.000 euro cad cu toții, nu rămâne așa în pom', îl asigura ofițerul Fleancu pe afaceristul Bogdan Savin, legat de expertiza din dosarul său penal

Limitatea naşterilor a fost lansată la sfârşitul anilor '70, într-un context ce puternică creştere demografică, pe când familiile numeroase erau norma.

Însă China a decis în 2015 să autorizeze toate cuplurile să aibă doi copii, pe fondul unei îmbătrâniri a populaţiei şi unei lipse tot mai mari de forţă de muncă.

”INUTIL”

Această revoluţie nu s-a tradus însă nici pe departe într-un baby-boom.

Nivelul natalităţii a fost anul trecut cel mai slab de la înfiinţarea Republicii Populare în 1949, din cauza creşterii costului vieţii cuplurile abţinându-se să facă copii.

Potrivit estimărilor Guvernului, recensământ ar urma să constate o populaţie de 1,42 de miliarde de locuitori - o creştere de 5,99% în zece ani.

Însă un institut chinez de cercetare a publicat în noiembrie un studiu - foarte comentat în ţară - care aprecia că această previziune este mult prea optimistă şi îndemna la autorizarea cuplurilor să aibă trei copii.

Mulţi chinezi subliniază că adevărata frână în calea naşterilor este lipsa susţinerii publice a costului vieţii şi şcolii.

”Chiar dacă s-ar autoriza zece copii (de cuplu), ar fi inutil, atât timp cât societatea nu va fi mai primitoare cu nou-născuţii şi educaţia copiilor”, a comentat un navigator pe Internet pe reţeaua de socializare WeChat - o părere generală şi ”plăcută” de sute de ori.

Experţi estimează că sunt necesari 15 ani pentru a se constata efectele politicii ”celor doi copii”, deoarece alţi factori limitează naşterile, şi anume studiile mai îndelungate ale femeilor şi voiinţa lor de a avea un copil mai tâziu.

PROTECŢIE?

În afară de recensământul din uşă în uşă, chinezii îşi pot preda informaţiile printr-o aplicaţie pe mobil. Ea a provocat deja o mică polemică, într-o ţară în care dezbaterea pe tema datelor personale se află în creştere.

China este ultraconectată - mai mult decât Occidentul - în domeniul serviciilor şi plăţilor mobile. Mulţi consumatori consideră acceptabilă colectarea datelor despre obiceiurile lor la cumpărărturi sau de călătorie, din cauza avantajelor limii digitale.

Însă alţii se întreabă despre folosirea datelor lor.

Aceste îngrijorări au fost alimentate anul acesta de apariţia aplicaţiilor anti-covid-19 obligatorii. Ele au permis oprirea eficientă a noului coronavirus, însă înseamnă o colectare masivă de datele de către autorităţi a informaţiilor despre deplasări.

Biroul Naţional de Statistici (BNS), care supervizează recensământul, a promis că toate informaţiile colectate vor rămâne confidenţiale şi că nu vor fi folosite în alte scopuri.

În ceea ce priveşte Guvernul, el a dezvăluit anul acesta un proiect de lege privind protecţia datelor, care prevede o înăsprire a pedepselor aplicate contravenienţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.