Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China, mutare strategică de efect: Xi Jinping va fi primit cu surle și trâmbițe în Arabia Saudită, după vizita discretă a lui Biden

xi jinping

Președintele chinez Xi Jinping este așteptat să viziteze Arabia Saudită săptămâna viitoare, unde se plănuiește o recepție de gală pe măsura celei oferite lui Donald Trump la prima sa călătorie în străinătate în calitate de președinte, transmite The Guardian.

Primirea care se pregătește pentru liderul chinez contrastează puternic cu cea oferită lui Joe Biden în iunie, când președintele american a avut parte de o primire discretă, reflectând legăturile tensionate dintre cele două țări și dezgustul personal dintre Biden și liderul de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Cu toate acestea, se așteaptă în schimb ca Xi să primească o primire cu surle și trâmbițe, menită să consolideze legăturile dintre Beijing și Riad și să consolideze imaginea Chinei ca aliat al Arabiei Saudite, în timp ce legăturile cu Washingtonul continuă să se îndepărteze.

China și Arabia Saudită s-au apropiat din ce în ce mai mult de-a lungul a două decenii, dar legăturile s-au adâncit pe măsură ce prințul Mohammed a acumulat putere în regat începând din 2016. Riadul a apărat tratamentul aplicat de China minorității sale musulmane uigure și legea draconică a securității naționale din Hong Kong, ceea ce îl plasează în dezacord cu SUA în ceea ce privește aspecte cheie legate de drepturile omului.

Legăturile comerciale dintre cele două țări au avansat în același timp în care Washingtonul s-a îndepărtat de Orientul Mijlociu.

"China este cel mai mare partener comercial al Arabiei Saudite. Este cel mai mare cumpărător de petrol saudit", a declarat Mohammed Alyahya, membru al Institutului pentru Orientul Mijlociu din cadrul Centrului Belfer de la Harvard și senior fellow la Institutul Hudson. "China este foarte importantă în regiune din punct de vedere geopolitic. Ea a avut în vedere baze militare în Africa și în alte părți. În trecut, interesele sale au fost pur mercantiliste, axate în întregime pe comerț. Acum, privesc din ce în ce mai mult lucrurile printr-o lentilă strategică.

"China este principalul concurent al Americii în regiune. Este clar că vor urmări cu mare atenție".

Xi a fost invitat pentru prima dată la Riad în martie. Vizita sa va fi probabil cea mai importantă pentru regat de la sosirea lui Trump în mai 2017, la câteva luni după învestirea sa, unde a fost primit cu săbii de argint, un glob strălucitor, cadouri extravagante și o desfășurare de regalități saudite și arabe.

Acea vizită a dat tonul pentru dispoziția administrației Trump față de Riad, o epocă în care ambițiosul prinț moștenitor a fost acoperit în mod repetat de Trump și de înalții săi oficiali și a format legături profunde cu ginerele lui Trump, Jared Kushner.

China nu a făcut niciun comentariu public cu privire la invazia Arabiei Saudite în Yemen, boicotarea Qatarului sau asasinarea disidentului Jamal Khashoggi, care a dus la o puternică condamnare în SUA și Europa.

China este văzută din ce în ce mai mult ca intervenind într-un vid regional creat de scăderea interesului și a proiecției de putere a SUA. Vizita din iunie a lui Biden a dat puține rezultate și nu a reușit să-l convingă pe prințul Mohammed să sporească livrările de petrol - o măsură care ar fi ajutat la reducerea prețurilor la bowser în SUA în perioada premergătoare alegerilor de la jumătatea mandatului.

Prințul Mohammed a părut încurajat de vizita lui Biden, spunându-le aliaților că aceasta a reușit să reafirme influența Riadului pe o scenă globală și să afișeze o poziție suverană. Criticii vizitei au susținut că SUA au ajutat la reabilitarea prințului Mohammed la aproape patru ani după uciderea lui Khashoggi - care a fost comisă de consilierii de securitate ai prințului Mohammed -, primind puține lucruri în schimb.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.