Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China revocă concesii tarifare ale Taiwanului înaintea alegerilor, crescând presiunile pe insulă

adobe.com
china taiwan

China a suspendat reduceri fiscale pentru importurile a 12 compuşi chimici din Taiwan, ca răzbunare pentru ceea ce Beijingul consideră a fi o încălcare a unui acord comercial, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor cheie din insula condusă democratic, transmite CNBC.

”Taiwanul a adoptat în mod unilateral interdicţii discriminatorii, restricţii şi alte măsuri privind exportul de produse continentale, încălcând prevederile Acordului-cadru de cooperare economică în strâmtoare”, a declarat joi Ministerul de Finanţe al Chinei ,într-un comunicat, potrivit news.ro.

Ministerul chinez al Comerţului a acuzat vinerea trecută Taiwanul de încălcarea regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a termenilor unui acord comercial din 2010 dintre ambele părţi, extinzându-şi ancheta cu privire la presupusele restricţii ale Taiwanului asupra comerţului cu continentul până pe 12 ianuarie, cu doar o zi înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

Guvernul din Taiwan condus de Partidul Democrat Progresist a acuzat adesea Beijingul de interferenţă în alegeri, fie prin intimidare militară, fie prin cooptarea elitei de afaceri din Taiwan, din cauza dependenţei lor economice de China.

China nu a renunţat niciodată la pretenţia sa asupra Taiwanului, care se autoguvernează de când partidul naţionalist chinez, sau Kuomintang, a fugit pe insulă după înfrângerea sa în războiul civil chinez din 1949.

De fapt, Beijingul a intensificat activitatea militară în strâmtoarea Taiwan şi în apele din apropiere în acest an.

Momentul investigaţiei Chinei este intenţionat şi sugerează că obiectivele acesteia sunt mai mult politice decât economice, a declarat purtătorul de cuvânt Lin Tze-luen, la o conferinţă de presă la Taipei, după o reuniune regulată a cabinetului.

El a mai spus că procesul de investigare al Chinei a fost opac.

Anunţul Chinei de joi înseamnă că compuşii chimici, inclusiv clorura de vinil, dodecilbenzenul şi formele primare ale copolimerului de etilenă propilenă, vor fi acum supuşi tarifelor de la 1 ianuarie.

Criza are loc într-un moment în care companiile taiwaneze, inclusiv producătorii săi de mega semiconductori, îşi diversifică amprenta pe continent şi îşi reduc dependenţa economică de China, în parte din cauza războiului cu cipurile de la Washington împotriva Beijingului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.