Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China își întinde surprinzător influența în Pacific. Au semnat cu Samoa un acord de `mare colaborare` la doar o lună după unul asemănător cu Insulele Solomon

Operation World
Samoa

China şi Samoa au semnat sâmbătă un acord în vederea unei 'mai mari colaborări', în timp ce ministrul de externe chinez se află într-un turneu în Pacificul de Sud, suscitând îngrijorarea mai ales a Statelor Unite şi Australiei, notează AFP.

China şi Samoa au semnat un acord pentru o mai mare colaborare

Detaliile acordului nu au fost dezvăluite, însă un proiect trimis mai multor ţări din regiune, al cărui conţinut a fost aflat, evoca mai ales o mai mare cooperare în materie economică şi de securitate, Agerpres.

Lideri occidentali au chemat aceste state insulare să respingă tentativele Chinei de a-şi extinde influenţa în materie de securitate în regiune.

Guvernul insulelor Samoa a confirmat, într-un comunicat, că şeful diplomaţiei chineze Wang Yi şi prim-ministrul samoan Fiame Naomi Mata'afa s-au întâlnit pentru a discuta despre 'schimbarea climatică, pandemie şi securitate'.

Potrivit comunicatului, China va continua să furnizeze ajutor pentru dezvoltarea de infrastructuri, iar un nou cadru va fi stabilit pentru proiecte viitoare.

Ministrul de externe chinez Wang Yi a început un turneu în ţările din Pacificul de Sud pentru extinderea cooperării în materie de securitate şi liber-schimb.

Înainte de a sosi în Samoa, Wang a făcut escală în insulele Solomon, Kiribati, după care vor urma Fidji, Tonga, Papua Noua Guinee şi Timorul de Est. Turneul său se încheie pe 4 iunie.

În cadrul acestei lupte pentru influenţă, ministrul australian de externe Penny Wong s-a deplasat la sfârşitul săptămânii în insulele Fidji, în încercarea de a-şi asigura aliaţi în rândul statelor insulare din această zonă a Pacificului, după ce luna trecută insulele Solomon au luat prin surprindere Canberra semnând un important pact de securitate cu China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.