Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China se înșurubează cu forțe de securitate în Pacific: semnal de alarmă în SUA

theweek.in
china sua

Statele Unite au avertizat națiunile din insulele din Pacific împotriva asistenței din partea forțelor de securitate chineze, după ce Reuters a raportat că poliția chineză lucrează în atolul îndepărtat Kiribati, vecin cu Hawaii, informează Mediafax.

Comisarul interimar al poliției din Kiribati, Eeri Aritiera, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că ofițeri chinezi în uniformă lucrează cu poliția în cadrul activităților de poliție comunitară și al unui program de baze de date privind criminalitatea.

Kiribati este o națiune de 115.000 de locuitori a cărei cea mai apropiată insulă se află la 2.160 km la sud de Honolulu, iar vestea vine în contextul în care Beijingul reînnoiește eforturile de extindere a legăturilor de securitate în insulele din Pacific, în contextul intensificării rivalității cu Statele Unite.

Solicitat să comenteze raportul Reuters, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a răspuns folosind abrevierea Republicii Populare Chineze: „Nu credem că importul de forțe de securitate din RPC va ajuta vreo țară din insulele din Pacific.  În schimb, făcând acest lucru riscă să alimenteze tensiunile regionale și internaționale”.

SUA vor să contreze China

Oficialul a adăugat că Washingtonul nu tolerează „eforturile de represiune transnațională” ale Chinei, inclusiv încercările sale de a înființa secții de poliție în întreaga lume.

„Suntem îngrijorați de potențialele implicații pe care acordurile de securitate și cooperarea cibernetică legată de securitate cu RPC le-ar putea avea asupra autonomiei oricărei națiuni insulare din Pacific”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Kiribati este considerată strategică nu numai datorită proximității sale relative față de Hawaii, ci și pentru că are una dintre cele mai mari zone economice exclusive din lume, acoperind peste 3,5 milioane de km pătrați (1,35 milioane de mile pătrate) din Pacific.

Acesta găzduiește o stație japoneză de urmărire a sateliților, iar China a anunțat că intenționează să reconstruiască o pistă de aterizare militară americană din Al Doilea Război Mondial pe insula Kanton din Kiribati, ceea ce a provocat îngrijorarea SUA.

Statele Unite au contraatacat cu o promisiune în octombrie de a moderniza debarcaderul de pe insula Kanton, o fostă bază militară americană, și au declarat că doresc să deschidă o ambasadă în Kiribati.

China nu a răspuns la o solicitare a Reuters de a comenta rolul poliției sale, dar într-o postare pe rețelele de socializare din ianuarie, ambasada sa l-a numit pe șeful „secției de poliție chineze din Kiribati”. Comisarul interimar al poliției din Kiribati, Aritiera, a declarat că Kiribati a solicitat asistența polițienească a Chinei în 2022, dar că nu există nicio secție de poliție chineză. Mai mulți polițiști chinezi în uniformă au sosit anul trecut prin rotație de șase luni.

O sursă din cadrul ambasadei chineze a confirmat că ofițerii în uniformă lucrează în Kiribati, dar a mai spus că China nu a înființat o secție de poliție.

Eforturile Chinei de a încheia un acord de securitate și comerț la nivel regional în regiune, unde este un important creditor de infrastructură, au fost respinse de Forumul Insulelor din Pacific în 2022. Cu toate acestea, poliția chineză a fost desfășurată în Insulele Solomon începând din 2022, după un pact secret de securitate criticat de Washington și Canberra ca subminând stabilitatea regională.

Papua Noua Guinee, cea mai mare națiune insulară din Pacific, a declarat luna aceasta că nu va accepta o ofertă chineză de asistență polițienească și tehnologie de supraveghere, după ce știrile că negociază un acord de poliție cu China au stârnit critici din partea Statelor Unite și a Australiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.