Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China şi Japonia vor o linie de comunicare militară

japonia china japonia

China şi Japonia intenţionează să stabilească o linie de comunicare militară pentru a aplana tensiunile în jurul insulelor disputate în Marea Chinei de Est, a anunţat duminică Beijingul, după o întrevedere între miniştrii de externe ai celor două ţări, informează AFP.

Şeful diplomaţiei nipone, Taro Kono, a avut duminică, la Beijing, o întrevedere cu omologul său chinez Wang Yi, pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări, puternic afectate de conflicte asupra teritoriului lor maritim.

Aceasta este prima vizită a unui ministru de externe nipon în China, după aproape doi ani, scrie agerpres.ro.

Cele două ţări s-au angajat să semneze "pe cât de repede posibil" un acord pentru a stabili o linie de comunicare militară în vederea prevenirii de incidente în Marea Chinei de Est, a anunţat într-un comunicat Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Relaţiile dintre China şi Japonia se află "într-o fază crucială", a declarat Wang, adăugând totodată că "în pofida faptului că există o evoluţie pozitivă, rămân încă numeroase obstacole".

Insuliţele aflate sub controlul Japoniei sub numele Senkaku şi revendicate de China, care le numeşte Diaoyu, se află în centrul unui diferend vechi între Tokyo şi Beijing.

Relaţiile bilaterale dintre cele două ţări s-au degradat puternic în 2012, când Tokyo a "naţionalizat" unele dintre aceste insule. De atunci ele s-au ameliorat, însă tensiuni se menţin, în special cu privire la patrulele maritime regulate întreprinse de cele două ţări în jurul insulelor disputate.

Şeful diplomaţiei nipone a salutat progresele realizate în vederea ameliorării relaţiilor cu Beijingul, dar i-a cerut Chinei să exerseze mai multă presiune asupra Coreii de Nord, pentru ca aceasta să-şi întrerupă programul nuclear.

"Este important să discutăm problemele referitoare la ţările noastre două, dar şi ca Japonia şi China să fie una lângă alta pentru a face faţă problemelor globale", a declarat Taro Kono, subliniind că Phenianul "este acum o problemă urgentă pentru întreaga comunitate internaţională".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.