Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China şi Rusia SE OPUN categoric scutului antirachetă american din Coreea de Sud

China şi Rusia au convenit să-şi intensifice opoziţia coordonată împotriva desfăşurării unui sistem american antirachetă în Coreea de Sud, a anunţat miercuri Ministerul de Externe chinez, informează Reuters, potrivit agerpres.

Coreea de Sud a decis anul trecut să desfăşoare sistemul american de apărare antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) ca răspuns la ameninţarea rachetelor nord-coreene.

'PROBLEMA' Coreea de Nord, discutată de oficialii americani şi chinezi

Dar China şi Rusia se tem că radarul puternic al sistemului ar putea pătrunde pe teritoriul lor, subminându-le securitatea şi perturbând echilibrul de putere în regiune în timp ce nu se face nimic pentru a reduce tensiunea în Peninsula Coreea.

Oficialii sud-coreeni au afirmat că THAAD este o măsură pur defensivă împotriva ameninţărilor nord-coreene şi nu vizează nicio altă ţară.

"Ambele părţi au declarat că vor continua să îşi consolideze opoziţia coordonată faţă de THAAD", au convenit marţi viceminiştrii de externe ai celor două ţări, a anunţat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat postat pe site-ul său.

China şi Rusia au convenit în ianuarie să ia "contramăsuri" nespecificate ca răspuns la THAAD.

Ministerul Apărării Coreii de Sud a ajuns la un acord în această săptămână cu un afiliat al conglomeratului Lotte Group pentru a achiziţiona teren la sud-est de capitala Seul, pentru desfăşurarea sistemului de rachete.

Alaiul regal saudit a ajuns în Indonezia. Regele Salman a venit cu 460 de tone de bagaje

Acordul a declanşat protestele mass-media de stat din China, care au cerut un boicot al maşinilor şi telefoanelor sud-coreene.

Oficialii sud-coreeni au declarat că se aşteaptă ca sistemul de rachete să fie desfăşurat şi să devină operaţional în acest an.

Ambiţiile Coreii de Nord de a dezvolta arme nucleare şi rachete au înfuriat China, singurul sprijin diplomatic şi economic major al Nordului.

Beijingul insistă pentru reluarea discuţiilor în şase - China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, Rusia şi Statele Unite - asupra ambiţiilor nucleare ale Coreii de Nord, ca modalitate de a rezolva diferendele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.