Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China şi SUA pot coexista în pace, dar aceasta va fi o 'provocare enormă' în următoarele decenii, declară un oficial de la Washington

sua china

Statele Unite şi China pot coexista în pace, dar aceasta va fi o "provocare enormă" în următoarele decenii, afirmă un oficial de la Washington, avertizând că vor fi perioade de incertitudine şi de tensiuni.

Kurt Campbell, consilier prezidenţial american responsabil de zona Indo-Pacifică, a declarat marţi, la un eveniment organizat de Institutul Asia Society, că preşedintele Joseph Biden va organiza anul acesta o reuniune cu liderii din Australia, India şi Japonia, în cadrul organizaţiei QUAD, pe tema abordărilor faţă de China.

Întrebat când se aşteaptă la o întâlnire a preşedintelui SUA, Joseph Biden, cu omologul său din China, Xi Jinping, Kurt Campbell a răspuns: "Aşteptările mele sunt să existe anumite interacţiuni înainte de a fi prea târziu", informează Mediafax.ro.

Kurt Campbell a argumentat că Administraţia de la Washington trebuie să elaboreze o strategie prin care să ofere Chinei oportunităţi, dar să prevadă şi reacţii în cazul în care Beijingul are "acţiuni în antiteză cu pacea şi stabilitatea".

"Probabil vor fi perioade de incertitudine, poate chiar perioade de amplificare ocazională a tensiunilor", a afirmat Kurt Campbell, conform agenţiei Reuters.

"Dacă eu cred că este posibil ca Statele Unite şi China să coexiste în pace? Da, cred acest lucru. Dar cred şi că această provocare este extrem de dificilă pentru această generaţie şi pentru următoarea", a atras atenţia oficialul american.

Kurt Campbell a remarcat că Administraţia de la Beijing a devenit mult mai incisivă în ultima perioadă, având dispute cu mai multe ţări în acelaşi timp, spre deosebire de atitudinea din anii 1990. Spre exemplu, "nu sunt sigur că au doctrina strategică de a reveni la un tip diferit de diplomaţie faţă de Australia acum. Observ o duritate în abordare care pare neproductivă", a subliniat oficialul american.

Kurt Campbell a explicat că Washingtonul vrea să menţină relaţiile informale cu Administraţia de la Taipei, dar nu va susţine independenţa Taiwanului. "Recunoaştem deplin şi înţelegem sensibilităţile de acolo. Credem că Taiwanul are dreptul la pace. Vrem să vedem rolul său internaţional, în principal în producerea de vaccinuri, în alte probleme referitoare la pandemie, trebuie să aibă un rol, nu trebuie stigmatizaţi în comunitatea internaţională", a subliniat Kurt Campbell.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.