Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China stârnește îngrijoare: Beijingul construiește în secret o bază navală în Cambodgia (Washington Post)

forțele navale

China construiește în secret o bază navală în Cambodgia pentru uzul exclusiv al armatei sale, ambele țări negând acest lucru și luând măsuri extraordinare pentru a ascunde această operațiune, au declarat oficiali occidentali, informează Washington Post.

Prezența militară va fi pe porțiunea nordică a bazei navale Ream din Cambodgia, în Golful Thailandei, care urmează să fie locul unei ceremonii de inaugurare în această săptămână, potrivit oficialilor, care, ca și alții, au vorbit sub protecția anonimatului din cauza caracterului sensibil al subiectului.

  • Înființarea unei baze navale chineze în Cambodgia - doar al doilea avanpost de acest fel al Chinei în străinătate și primul în regiunea Indo-Pacific, importantă din punct de vedere strategic - face parte din strategia Beijingului de a construi o rețea de facilități militare în întreaga lume, în sprijinul aspirațiilor sale de a deveni o adevărată putere globală, au declarat oficialii.

Singura altă bază militară străină a Chinei în acest moment este o instalație navală în Djibouti, țară din Africa de Est.

A avea o instalație capabilă să găzduiască nave militare mari la vest de Marea Chinei de Sud ar fi un element important al ambiției Chinei de a-și extinde influența în regiune și ar consolida prezența sa în apropierea căilor maritime cheie din Asia de Sud-Est, au declarat oficialii și analiștii.

Potrivit unui oficial occidental consultat de jurnaliști, Beijingul mizează pe faptul că regiunea "nu dorește sau nu poate să conteste interesele principale ale Chinei" și, printr-o combinație de coerciție, pedepse și stimulente în domeniul diplomatic, economic și militar, crede că poate convinge țările să se plieze pe interesele sale. "În esență, China vrea să devină atât de puternică încât regiunea să cedeze în fața conducerii Chinei, mai degrabă decât să suporte consecințele [pentru că nu face acest lucru]", a declarat oficialul.

Jurnaliștii de la Wall Street Journal au relatat în 2019 că China a semnat un acord secret pentru a permite armatei sale să folosească baza, citând oficiali americani și aliați familiarizați cu această chestiune. Beijingul și Phnom Penh au negat informațiile, premierul cambodgian Hun Sen denunțându-l ca fiind "fake news". Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării de la acea vreme a denunțat, de asemenea, ceea ce a numit "zvonuri" și a declarat că China a ajutat doar cu pregătire militară și echipamente logistice.

În weekend, însă, un oficial chinez de la Beijing a confirmat pentru The Washington Post că "o parte din bază" va fi folosită de "armata chineză". Oficialul a negat că este destinată "exclusiv" utilizării de către armată, spunând că și oamenii de știință vor folosi facilitatea. Oficialul a adăugat că chinezii nu sunt implicați în nicio activitate pe porțiunea cambodgiană a bazei.

Oficialul a declarat că inaugurarea, programată pentru joi, va avea loc și că oficialii chinezi vor participa. Se așteaptă ca ambasadorul chinez în Cambodgia să fie prezent.

Solicitată să comenteze, Ambasada Cambodgiei la Washington a precizat într-o declarație că "dezaprobă cu fermitate conținutul și sensul raportului, deoarece este o acuzație nefondată motivată pentru a încadra negativ imaginea Cambodgiei". Aceasta a adăugat că Cambodgia "aderă cu fermitate" la constituția națiunii, care nu permite bazele militare străine sau prezența acestora pe teritoriul cambodgian. "Renovarea bazei servește exclusiv la întărirea capacităților navale cambodgiene de a-și proteja integritatea maritimă și de a combate infracțiunile maritime, inclusiv pescuitul ilegal", se arată în declarație.

Ministerul chinez al Afacerilor Externe nu a răspuns la o solicitare pentru detalii suplimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.