Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China susține că fragmentul de rachetă care se va prăbuşi pe Lună nu provine de la misiunea chineză din 2014

spatiu, cosmos

Ministerul de Externe din China a negat luni o informaţie comunicată de Statele Unite potrivit căreia lansatorul uzat preconizat să se prăbuşească pe faţa îndepărtată a Lunii luna viitoare ar fi un deşeu spaţial în urma misiunii lunare chineze desfăşurată în 2014, informează Reuters.

Lansatorul rachetei, preconizat să se prăbuşească pe Lună pe 4 martie, a fost iniţial identificat de un cercetător independent ca fiind treapta unei rachete uzate de tip Falcon aparţinând SpaceX, compania deţinută de Elon Musk.

Cu toate acestea, la începutul acestei luni, NASA a spus că, potrivit analizei sale, obiectul este probabil lansatorul rachetei care a participat la misiunea chineză Chang'e 5-T1, lansată în 2014, potrivit Agerpres.

China a lansat sonda Chang'e 5-T1 fără echipaj uman pe suprafaţa Lunii în octombrie 2014 cu o rachetă Long March 3C, prevăzută cu trei trepte.

Obiectivul misiunii era de a testa abilitatea capsulei de a reintra în atmosfera terestră. Capsula a aterizat înapoi pe Terra în aceeaşi lună.

''Potrivit monitorizării efectuate de China, (racheta) Chang'e 5 a intrat în siguranţă în atmosfera terestră şi a ars în totalitate'', a spus Wang Wenbin, un purtător de cuvânt din cadrul ministerului de externe chinez, când a fost întrebat de reporteri dacă obiectul aparţinea misiunii chineze.

Călătoria de aproape un deceniu a propulsorului suspect a redeschis discuţiile despre deşeurile spaţiale şi despre responsabilitatea legală de a monitoriza resturile care plutesc în exteriorul atmosferei Pământului.

''China respectă legislaţia internaţională pentru dezvoltarea de misiuni spaţiale, va garanta dezvoltarea pe termen lung a activităţilor din spaţiul cosmic şi va conduce consultări mai ample cu părţile relevante'', a mai spus Wang.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.