Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China trimite mii de militari şi medici în Shanghai pentru a ajuta la testarea COVID-19 a celor 26 de milioane de rezidenţi

CNBC
china coronavirus

China a trimis militari şi mii de lucrători sanitari în Shanghai pentru a ajuta la efectuarea testelor în vederea depistării COVID-19 pentru toţi cei 26 de milioane de rezidenţi după ce numărul cazurilor a continuat să crească luni, în cadrul uneia dintre cele mai ample operaţiuni de sănătate publică din această ţară, informează Reuters luni.

O parte dintre rezidenţi au fost testaţi la primele ore ale dimineţii la complexele rezidenţiale unde locuiesc, mulţi stând la coadă în pijamale şi păstrând distanţarea obligatorie de doi metri, în timp ce lucrători în combinezoane albe prelevau probe din gât pentru testul de acid nucleic, potrivit Agerpres.

Armata populară de eliberare (PLA) a trimis în Shanghai peste 2.000 de cadre medicale din armată, marină şi unităţi logistice de sprijin, potrivit unui ziar al forţelor armate.

Peste 10.000 de lucrători sanitari din provincii precum Jiangsu, Zhejiang şi capitala Beijing au sosit în Shanghai, potrivit presei de stat, care a prezentat momentul sosirii acestora, cărând valize şi purtând măşti, cu trenul de mare viteză sau cu avionul.

Este cea mai amplă operaţiune din domeniul sănătăţii publice organizată în China după focarul iniţial de COVID-19 apărut în Wuhan, unde noul coronavirus a fost descoperit la sfârşitul lui 2019. Potrivit Consiliului de stat, la vremea respectiv, PLA a mobilizat peste 4.000 de cadre medicale în provincia Hubei, unde se află Wuhan.

Shanghai, unde pe 28 martie a fost instituit un lockdown în două etape, care a fost extins izolând practic toţi rezidenţii la domiciliile lor, a raportat 8.581 de cazuri asimptomatice de COVID-19 şi 425 de cazuri simptomatice, potrivit bilanţului din 3 aprilie. Autorităţile i-au rugat totodată pe rezidenţi să se autotesteze duminică.

Situaţia din oraş pune la încercare strategia Chinei de eliminare a COVID-19 bazată pe testare, depistare şi carantinarea tuturor cazurilor pozitive şi a contacţilor.

Exerciţiul din cel mai populat oraş din China are loc în ajunul zilei când autorităţile din Shanghai anunţaseră iniţial că plănuiesc să ridice lockdown-ul.

China deţine 12.400 de unităţi care pot procesa zilnic testele provenite de la un număr de până la 900 de milioane de persoane, a spus un înalt oficial din domeniul sanitar luna trecută, potrivit presei.

China foloseşte în principal metoda ''pool testing'', care presupune procesarea amestecată a unui număr de până la 20 de prelevări pentru o procesare mai rapidă.

Oraşul a transformat numeroase spitale, şcoli, blocuri de apartamente şi alte spaţii în centre de carantină printre acestea şi New International Expo Center din Shanghai, care are o capacitate totală de 15.000 de pacienţi.

Luni, unii dintre rezidenţi au spus că primiseră rezultatele prin intermediul aplicaţiei personale de sănătate la doar patru ore după recoltarea din timpul dimineţii. În alte părţi ale oraşului însă, cetăţenii nu primiseră încă înştiinţare asupra momentului când vor fi testaţi.

Sporirea asistenţei oferite de autorităţile centrale oraşului Shanghai survine după ce oraşul a fost copleşit de cerinţele impuse de strategia de ''reducere dinamică'', unii dintre rezidenţi plângându-se că centrele de carantină sunt aglomerate şi insalubre, precum şi de dificultăţi în a face rost de alimente şi a beneficia de asistenţă medicală esenţială.

Unii au început să conteste politicile, întrebându-se de ce copiii depistaţi pozitiv la COVID-19 sunt separaţi de părinţi şi de ce persoanele cu forme asimptomatice sau uşoare - majoritatea cazurilor din Shanghai - nu pot rămâne în izolare la domiciliu.

Luni, Wu Qianyu, un oficial din Shanghai, a declarat cu prilejul unei conferinţe de presă că părinţii îşi pot însoţi copiii, dacă sunt infectaţi la rândul lor, dar că vor fi separaţi dacă nu sunt şi ei infectaţi, adăugând că protocoalele vor suferi în continuare modificări.

Un rezident din Shanghai, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea din motive de confidenţialitate, a declarat pentru Reuters că a fost transportat duminică noapte la o unitate pentru carantină după ce a raportat un rezultat pozitiv la un test autoadministrat în urmă cu peste o săptămână.

Un alt test antigen efectuat sâmbătă indicase că nu mai era infectat, dar autorităţile au insistat să-l trimită în carantină, unde a fost plasat într-un apartament şi trebuie să folosească o toaletă comună cu alţi doi pacienţi, ambii încă pozitivi.

''Ce fel de izolare este aceasta?'' a spus el, adăugând că acum îi este teamă să nu se reinfecteze. ''Nu am dispoziţie să mai fac nimic acum. Nu pot dormi''.

Luni, în înregistrări video care circulau pe aplicaţia de mesagerie WeChat apăreau zeci de persoane care se grăbeau să ia lenjerii şi provizii de pe podeaua murdară a ceea ce părea a fi, potrivit afişului, un centru de carantină încă acoperit cu resturi de materiale de construcţii. Reuters nu a putut confirma informaţiile din surse independente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.