Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China 'va continua să poarte stindardul marxismului', promite preşedintele Xi Jinping

Newsweek
Xi Jinping

China "va continua să poarte stindardul marxismului", a declarat vineri preşedintele Xi Jinping, într-un discurs rostit cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea filosofului german Karl Marx, relatează AFP, conform agerpres.ro

În cursul unei ceremonii organizate la Palatul Poporului din Beijing, preşedintele celei mai mari puteri comuniste din lume a salutat amintirea filosofului german, născut la 5 mai 1818, după care au fost intonate Internaţionala şi imnul naţional chinez, notează sursa citată. 

Autorul cărţii "Capitalul" rămâne "gardianul revoluţionar al proletariatului şi al lucrătorilor din întreaga lume... şi cel mai mare gânditor al timpurilor moderne", a declarat şeful statului chinez, care a impus o revenire la ideologia marxistă de la venirea la putere, la sfârşitul anului 2012. 

Partidul Comunist Chinez (PCC), la putere din 1949, va rămâne "gardianul" marxismului, a promis preşedintele chinez, care a fost reconfirmat anul trecut în funcţiile de secretar general al PCC pentru un al doilea mandat de cinci ani. 

Xi Jinping, care deţine mai multă putere decât oricare dintre predecesorii săi de cel puţin un sfert de secol, a avut onoarea să vadă că "Gândirea" sa intră în mod oficial în carta PCC şi în Constituţia ţării. El se află la vârful istoriei politice chineze, alături de fondatorul regimului, Mao Zedong, care a decedat în 1976. 

De atunci, însă, ţara a întors în mare măsură spatele ideologiei maoiste prin reabilitarea proprietăţii private şi a economiei de piaţă, transformând China în cea de-a doua cea mai mare economie mondială. China numără 370 de miliardari în dolari, ocupând locul doi în lume în domeniu după Statele Unite, dar există o inegalitate evidentă între elitele economice şi populaţia din mediul rural. 

Cu toate acestea, Xi Jinping le cere în mod constant comuniştilor chinezi, care fac parte din cel mai mare partid politic din lume, cu 89 de milioane de membri, să "revină la rădăcinile marxismului". Vineri, el i-a încurajat în mod deosebit să îşi facă un obicei din a citi "Manifestul Partidului Comunist", scrisă de Karl Marx şi Friedrich Engels.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.