Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China vrea să împartă lumea cu SUA: Lumea este suficient de mare pentru ca SUA şi China să prospere

CNN
joe biden xi jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a declarat luni omologului său american Joe Biden că lumea este suficient de mare pentru ca cele două ţări ale lor să poată prospera, dar a atenţionat totodată SUA împotriva depăşirii "liniei roşii" pe care o constituie problema Taiwanului, informează AFP, potrivit Agerpres.

"În circumstanţele actuale, China şi SUA împărtăşesc mai multe, nu mai puţine, interese comune", i-a spus Xi lui Biden în timpul întrevederii lor care a durat trei ore şi a avut loc la Bali, în Indonezia, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe chinez într-un comunicat.

Beijingul nu caută să sfideze SUA sau "să schimbe ordinea internaţională existentă", a adăugat Xi, îndemnând la "respect reciproc" între cele două părţi, potrivit acestui comunicat.

Cu toate acestea, Xi l-a avertizat pe Biden împotriva depăşirii "liniei roşii" pe care o constituie problema insulei autonome Taiwan, pe care guvernul chinez o revendică.

"Problema Taiwanului este chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, fundamentul politic al relaţiilor chinezo-americane şi prima linie roşie ce nu trebuie depăşită în relaţiile chinezo-americane", i-a spus Xi lui Biden, potrivit Ministerului Afacerilor Externe chinez, adăugând că "soluţionarea chestiunii Taiwanului este problema chinezilor".

Cei doi lideri au discutat de asemenea despre situaţia din Ucraina, iar Xi i-a declarat lui Biden că Beijingul este "profund preocupat" în legătură cu acest conflict.

"China a fost întotdeauna de partea păcii şi va continua să încurajeze negocierile de pace", a declarat liderul chinez. "Noi susţinem şi aşteptăm cu nerăbdare reluarea negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina", a adăugat Xi Jinping.

Aceasta a fost prima întrevedere între liderii celor două puteri rivale de când preşedintele Biden a fost ales preşedinte al SUA şi ea a avut loc în ajunul summitului G20 ce se va desfăşura marţi şi miercuri în insula indoneziană Bali.

În ultimii trei ani, rivalitatea dintre aceste două cele mai mari economii mondiale s-a intensificat, pe măsură ce China câştigă în putere şi în siguranţă, punând din nou sub semnul întrebării leadershipul american şi situaţia geopolitică după cel de-Al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.