Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chinezii încep ofensiva în social-media: Ce face propaganda de la Beijing prin conturi false

mintmetrics.ro
retele sociale social media

O reţea în creştere cu peste 350 de profiluri false pe reţele de socializare precum Facebook, Twitter şi YouTube ''răspândeşte narative pro-chineze'' şi ''încearcă să discrediteze'' criticile la adresa guvernului de la Beijing, arată un raport publicat joi în Regatul Unit şi despre care relatează postul BBC, citat de agenţia EFE.

Studiul, realizat de ONG-ul denumit Centrul pentru Rezilienţă şi Informare (CIR), denunţă un efort concertat de propagandă pe internet ''care distorsionează percepţiile internaţionale în chestiuni semnificative, creşte reputaţia Chinei în rândul simpatizanţilor săi'' şi încearcă să minimalizeze acuzaţiile la adresa statului chinez.

Această operaţiune, semnalează autorii, ''foloseşte o combinaţie de conturi artificiale'' şi reciclate pentru a ''impulsiona narative pro-chineze'' şi antioccidentale, scrie Agerpres.ro.

''Narativele amplificate de aceste conturi sunt similare celor promovate de membri ai guvernului chinez şi mass-media asociate statului chinez'', spun aceiaşi autori.

Reţeaua de presupuse conturi false, care postează mesaje în limbile engleză şi chineză, abordează şi comentează chestiuni precum legea armelor din SUA, pandemia, drepturile omului în provincia Xinjiang, conflictele externe sau discriminarea rasială şi neagă acuzaţiile la adresa Chinei.

Unul dintre autorii studiului, Benjamin Strick, susţine că acesta dovedeşte existenţa ''unui efort deliberat'' de a prezenta evenimentele într-o manieră favorabilă Chinei, cu obiectivul de a ''delegitima Occidentul''.

Directorul executiv al ONG-ului CIR, Ross Burley, semnalează la rândul său că operaţiunea detectată seamănă cu altele care anterior au fost eliminate de pe reţelele de socializare şi este posibil ca ea să fie o continuare a acelora. ''Solicităm platformelor menţionate în acest raport să investigheze această reţea, să o identifice formal şi să o elimine. Este important să fie expuşi responsabilii pentru existenţa sa'', a indicat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.