Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chinezii încep să le sufle americanilor afacerile militare din Golf

F-17 Falcon

Emiratele Arabe Unite (EAU) şi-au anunţat miercuri intenţia de a comanda din China 12 avioane militare L15 Falcon, la câteva săptămâni după ce au ameninţat că vor anula achiziţionarea de avioane de luptă F-35 din SUA, cel mai apropiat partener militar al lor, relatează AFP.

În decembrie anul trecut, bogatul stat din Golf a anunţat suspendarea discuţiilor cu americanii pe tema achiziţionării a circa 50 de avioane F-35, în semn de protest împotriva condiţiilor considerate prea stricte, pe fondul neîncrederii americane faţă de China.

Emiratele Arabe Unite au "intenţia de a semna cu un contract cu China National Aero-Technology Import&Export Corporation (CATIC) pentru achiziţionarea a 12 L15 (avioane de luptă), cu o opţiune pentru 36 de avioane suplimentare de acelaşi tip pe viitor", a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat.

"Am ajuns în faza finală a discuţiilor noastre cu partea chineză. Contractul final va fi semnat în curând", a declarat Tariq Abdul Rahim Al-Housani, CEO al Tawazun, autoritatea din EAU ce răspunde de achiziţii în domeniul apărării şi securităţii.

Citat în comunicat, el s-a declarat "convins" că CATIC, companie de stat chineză, dispune de "tehnologii de vârf care beneficiază de avantaje concurenţiale la nivel mondial".

Acest anunţ se înscrie în cadrul "eforturilor de diversificare şi de modernizare" ale forţelor armate din EAU, a precizat ministerul, subliniind că ţara sa "va continua să lucreze cu partenerii săi strategici pentru a-şi dezvolta capacităţile de apărare".

Partenere apropiate ale ţărilor din Golf, SUA au întârziat vânzarea avioanelor F-35 către EAU, membru activ al coaliţiei conduse de Arabia Saudită în Yemen, ţară din Peninsula Arabică care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize umanitare după peste şapte ani de război.

Responsabilii americani sunt din ce în ce mai preocupaţi de apropierea Chinei de ţările din Golf, Beijingul fiind deja primul partener comercial în această regiune bogată în resurse de hidrocarburi.

La începutul lui februarie, SUA au anunţat totuşi trimiterea de întăriri militare pentru a ajuta EAU să facă faţă atacurilor rebelilor houthi din Yemen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.