Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chinezii le dau americanilor o lecție usturătoare în Orientul Mijlociu: schimb de prizonieri între gruparea Houthi din Yemen și Arabia Saudită

romania-actualitati.ro
arabia saudita iran

Un oficial din cadrul mișcării Houthi din Yemen a declarat, sâmbătă, că gruparea a primit 13 deținuți eliberați de Arabia Saudită în schimbul unui deținut saudit eliberat mai devreme, înaintea unui schimb mai mare de prizonieri convenit de părțile beligerante, relatează Reuters, potrivit Rador.

Oficialul Houthi, Abdul Qader al-Mortada, a anunțat, printr-o postare pe platforma pe Twitter, că cei 13 deținuți au sosit în capitala yemenită Sana'a, aflată sub controlul grupării Houthi, pro iraniană, care se luptă cu o coaliție militară condusă de Arabia Saudită din 2015. Biroul de presă al guvernului saudit nu a răspuns deocamdată unei solicitări de comentarii adresată de Reuters.

Apropierea Arabia Saudită - Iran în criza din Yemen a fost mediată de China

Miniștrii de externe ai Arabiei Saudite și Iranului s-au întâlnit joi pentru prima dată la Beijing, după ce țările rivale au convenit să restabilească legăturile diplomatice, într-un acord care a subliniat influența crescândă a Chinei în Orientul Mijlociu, relatează FT.com.

Oficialii au declarat că vor începe procesul de redeschidere a ambasadelor din țările lor respective, precum și că vor continua cooperarea în domeniul securității și al problemelor economice, potrivit unei declarații comune raportate de agenția de știri de stat IRNA din Iran.

De asemenea, țările vor demara procedurile de reluare a zborurilor și delegațiilor și vor ușura procesele de acordare a vizelor. De asemenea, urmează să se redeschidă consulatele din orașul Mashhad din nord-estul Iranului și din Jeddah din Arabia Saudită.

"Cele două părți au convenit să extindă cooperarea în toate domeniile care pot ajuta la securitatea și stabilitatea regiunii și să satisfacă interesele națiunilor și țărilor sale", se arată în comunicat.

Chinezii au început războiul crunt cu dolarul american: bătălia nevăzută în plină desfășurare pe plan mondial

Rolul Chinei

Arabia Saudită și Iranul au convenit să restabilească legăturile diplomatice în termen de două luni, în cadrul unui acord istoric semnat în martie în China, care a pus capăt unei disensiuni de șapte ani între puterile din Orientul Mijlociu.

China a intermediat acordul după ce a găzduit zile întregi de întâlniri secrete, în cel mai recent semn că Beijingul este hotărât să își extindă rolul diplomatic într-o regiune care a făcut parte în mod tradițional din sfera de influență a SUA. Acordul a fost încheiat la câteva luni după ce președintele chinez Xi Jinping a vizitat Arabia Saudită pentru un summit arab.

Xi a primit o primire fastuoasă în decembrie, în contrast puternic cu primirea discretă a lui Joe Biden atunci când președintele american a sosit în regat în iulie. Biden le-a spus atunci liderilor arabi că Washingtonul nu va sta deoparte și nu va permite Chinei, Iranului și Rusiei să suplinească SUA în regiune.

Transformări istorice în lumea arabă. Se pregătește o mutare strategică, sub oblăduirea Chinei

Americanii sunt îngrijorați

SUA, care salută apropierea, este totuși îngrijorată de legăturile tehnologice și de securitate tot mai strânse dintre Beijing și Golf. În 2021, a făcut presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite pentru a închide o instalație despre care Washingtonul a spus că este o facilitate de securitate chineză.

Redeschiderea ambasadelor

O delegaţie diplomatică saudită a sosit sâmbătă la Teheran pentru a discuta redeschiderea reprezentanţelor diplomatice ale regatului în Iran, a anunţat Ministerul de Externe de la Riad, transmit AFP şi Reuters, arată Agerpres.

Vizita are loc 'în aplicarea acordului tripartit' din 10 martie între cele două puteri regionale şi China de restabilire a relaţiilor între Iran şi Arabia Saudită după şapte ani de la ruperea lor, a precizat ministerul, citat de agenţia oficială saudită SPA.

Ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, şi omologul său saudit, Faysal bin Farhan Al Saud, s-au întâlnit joi la Beijing pentru a pune în aplicare normalizarea relaţiilor între ţările lor după ani de puternice tensiuni.

Ei 'au negociat şi au făcut schimb de opinii, punând accentul pe reluarea oficială a relaţiilor bilaterale şi măsurile de luat în vederea redeschiderii ambasadelor şi consulatelor celor două ţări', a indicat Ministerul de Externe saudit.

Sâmbătă, o 'delegaţie tehnică' saudită a avut o întrevedere cu şeful protocolului iranian la sediul Ministerului de Externe de la Teheran, a precizat SPA.

Responsabilul iranian a afirmat 'disponibilitatea şi voinţa ţării sale de a furniza toate facilităţile şi sprijinul pentru a ajuta delegaţia saudită în misiunea sa'.

Apropierea ar urma să fie sărbătorită oficial cu ocazia vizitei preşedintelui iranian Ebrahim Raisi la Riad, la invitaţia regelui Salman, o deplasare prevăzută după încheierea Ramadanului la finele lui aprilie.

Context

Teheranul și Riadul au pus capăt legăturilor în 2016, după ce Arabia Saudită a executat un cleric șiit, iar protestatarii iranieni au luat cu asalt ambasada sa. Disputa a alimentat tensiunile din regiune, care erau deja ridicate după ce cele două țări au susținut părți opuse în războiul din Yemen.

Restabilirea legăturilor diplomatice a stârnit speranțe că ar putea contribui la încheierea războiului din Yemen, pe care o coaliție condusă de Arabia Saudită l-a lansat în 2015 după ce rebelii houthi susținuți de Iran au cucerit o mare parte din țară. Diplomații au declarat că cele două părți au făcut progrese în ultimele luni în vederea încheierii unui acord de pace, iar un armistițiu a fost menținut de anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.