Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chiriaşii mari de birouri merg către clădiri noi sau aflate în construcţie (analiză)

cladiri birouri

În Bucureşti, zona de vest a atras cei mai mulţi chiriaşi de birouri, cu tranzacţii de închiriere care au cumulat o suprafaţă totală de 17.388 mp, aici livrările fiind şi ele la un nivel record în 2022, potrivit unei analize realizate de Fortim T.A.

"Surpriza o reprezintă însă locul doi, zona de centru-sud, care a urcat rapid în top, datorită proiectului U Center, din cartierul Tineretului, potrivit unui studiu realizat de Fortim T.A., membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate", susţin autorii analizei.

Pe locul trei în preferinţele chiriaşilor se află zona de nord, pe locul patru zona centrală şi pe locurile cinci şi şase, aflate aproape la egalitate, zonele CBD şi Floreasca - Barbu Văcărescu.

"Suprafaţa medie a unui spaţiu de birouri tranzacţionat în T1 2022 a fost de circa 1.000 mp, iar cele mai mari contracte semnate au vizat spaţii de 8.000 mp, în U Center şi 7500 mp, în zona de centru-sud. Un exemplu de companie care a intrat în România în această perioadă este Docaposte, din Franţa, care a ales un spaţiu de birouri în zona Unirii", potrivit sursei citate.

În primul trimestru din 2022 s-au livrat mai mult de jumătate din stocul de spaţii prevăzute a se finaliza în acest an.

Conform informaţiilor actuale, anul acesta se prevede livrarea a 140.785 mp de spaţii de birouri, cu 6.651 mp mai puţin decât se estima la începutul acestui an.

Astfel, stocul total de birouri de clasă A şi B din Bucureşti a ajuns la 4,04 milioane de metri pătraţi, la sfârşitul primul trimestru.

"Toate clădirile de birouri aflate în lucru şi prevăzute a se finaliza în acest an sunt de clasă superioară A şi au amplasamente premium, fapt pentru care ne aşteptăm să fie la fel de atractive. De remarcat că viitoarele clădiri fie sunt în cadrul unor proiecte mari, de mixed use, cu componente de retail şi servicii, unde sunt în dezvoltare şi ansambluri rezidenţiale, cu toate facilităţile la o distanţă de maxim 15 minute, fie sunt clădiri boutique în zona ultracentrală, acolo unde viitorii angajaţi au la dispoziţie o infrastructură urbană completă", a declarat Nicolae Ciobanu, Managing Partner- Head of Advisory, Fortim T.A., membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

În primele trei luni din 2022, companiile au închiriat spaţii noi de birouri (total take up) care totalizează 61.716 mp, mai mult cu 33% decât în trimestrul IV şi cu 48% mai mult decât în trimestrul I din 2021, în Bucureşti potrivit unui studiu realizat de Fortim T.A., membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate. Din această suprafaţă, o mare pare a fost reprezentată de cerere nouă venită din partea unor companii care fie au intrat acum pe piaţă, fie s-au extins (new demand).

Pe lângă aceste mutări, companiile au mai reînnoit contracte de închiriere care au totalizat 16.778 mp (în scădere va volum faţă de perioada anterioară).

În ceea ce priveşte domeniul de activitate al chiriaşilor, cei mai activi sunt cei din IT&C, cu 32% din totalul cererilor de birouri, de la începutul acestui an.

Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate în România, este o companie de consultanţă imobiliară fondată în anul 2002 şi din decembrie 2020 este controlată de către Costin Nistor, Bogdan Cange şi Nicolae Ciobanu.

Compania oferă servicii de consultanţă imobiliară pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital markets, research, dar şi servicii de Property Management şi Project Management, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.