Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chiriile țin pasul cu ratele - Creșteri importante în ultimul an/ Situația pe orașe

revistabiz.ro
ipoteca criza imobiliara

Față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna iunie a anului curent, interesul pentru chirii a fost mult mai ridicat. Au fost vizionate cu 12% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare și au fost realizate cu 20% mai multe contactări. Prețurile cerute pentru chirii au crescut, în medie, cu 12%.

De asemenea, față de luna trecută (mai a.c.), românii au vizualizat cu 1% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare și au făcut cu 10% mai multe contactări, date care arată că cei care caută sunt mai hotărâți să și închirieze.

Media prețurilor solicitate ale chiriilor în cele 10 orașe analizate a fost relativ constantă față de luna anterioară, înregistrându-se o creștere medie de 1% în luna iunie 2023. Totuși, prețurile solicitate pentru chirii au crescut, în medie, cu 12% de la un an la altul (iunie 2022 vs. iunie 2023).

Conform datelor Storia.ro, comparativ cu luna iunie 2022, prețurile medii pentru chirii au crescut cu 15% pentru apartamentele cu trei camere, cu 14% la apartamentele cu două camere și cu 6% în cazul garsonierelor. Analizând creșterile pe sectoare, se observă că prețurile medii pentru chirii au crescut pentru toate categoriile de locuințe, cele mai mari creșteri înregistrându-se la apartamentele cu trei camere, unde prețurile solicitate sunt mai ridicate cu 25% în sectorul 5, cu 22% în sectorul 4 și cu 20% în sectorul 3, notează Mediafax.

În luna iunie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 280 de euro (sectorul 5) și 365 de euro (sectorul 1). Prețurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 420 de euro (sectorul 4) și 600 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 6) și 900 de euro (sectorul 1).

Comparativ cu luna iunie a anului trecut, la nivelul țării s-au înregistrat mai multe creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente. În același timp, chiriile medii au rămas relativ similare față de luna trecută, cea mai mare creștere înregistrându-se la Constanța, la apartamentele cu trei camere (8%).

Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, în luna iunie a.c., prețurile medii solicitate au rămas constante cu cele din luna anterioară pentru apartamentele cu două camere, dar au crescut în cazul apartamentelor cu trei camere (+8%) și au scăzut în cazul garsonierelor (-3%). Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 18% în cazul apartamentelor cu trei camere, cu 11% pentru apartamentele cu două camere și cu 7% în categoria garsonierelor. Astfel, în Cluj-Napoca, în luna iunie a.c., o garsonieră se închiriază, în medie, cu 320 de euro, un apartament cu două camere cu 500 de euro, iar un apartament cu trei camere cu 650 de euro.

Iași

În Iași, prețurile medii solicitate au rămas relativ similare față de luna anterioară, singura creștere înregistrându-se la garsoniere (+4%). Comparativ cu luna iunie 2022, prețurile medii solicitate au crescut cu 14% pentru apartamentele cu două camere, cu 12% pentru garsoniere și cu 11% pentru apartamentele cu trei camere. În Iași, în luna iunie a.c., o garsonieră se închiriază, în medie, cu 280 de euro, un apartament cu două camere cu 400 de euro, în timp ce unul cu trei camere – 500 de euro.

Brașov

Prețurile medii solicitate au rămas la același nivel ca luna anterioară pentru apartamentele de două și trei camere, dar au crescut pentru garsoniere. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile de închiriere au crescut, în medie, cu 28% pentru apartamentele cu trei camere, cu 24% pentru garsoniere și cu 18% pentru apartamentele cu două camere.

Constanța

În Constanța s-a observat o scădere a prețurilor medii de 13% la garsoniere și de 10% la apartamentele cu două camere, în timp ce prețurile medii pentru apartamentele cu trei camere au rămas constante. Față de anul trecut, prețul mediu al chiriilor a crescut de la an la an pe toate segmentele de apartamente.

Timișoara

Comparativ cu luna anterioară, în Timișoara prețurile medii solicitate pentru închiriere au rămas relativ similare, înregistrându-se o ușoară creștere la apartamentele cu trei camere (5%). Față de aceeași perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt ușor mai ridicate, cea mai semnificativă creștere regăsindu-se la apartamentele cu trei camere, de 16%. Dacă în iunie 2022, un apartament cu trei camere se închiria în medie cu 380 de euro, în iunie a.c. chiria medie a fost de 440 de euro.

Sibiu

În Sibiu, prețurile medii solicitate au rămas similare pentru garsoniere și apartamentele cu două camere, în timp ce, pentru apartamentele cu trei camere prețurile medii au scăzut cu 4%. Față de luna iunie a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut pe toate categoriile de apartamente – cu 26% pentru apartamentele cu trei camere, cu 25% pentru garsoniere și cu 17% pentru apartamentele cu două camere.

Oradea

Prețurile medii solicitate au crescut cu 6% la apartamentele cu trei camere, dar au scăzut cu 3% în categoria garsonierelor, față de luna anterioară. Comparativ cu luna iunie a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut cu 21% în cazul apartamentelor cu două camere, cu 11% în categoria garsonierelor și cu 9% la apartamentele cu trei camere.

Craiova

Și în Craiova prețurile medii au rămas relativ similare cu cele din luna precedentă, însă comparativ cu luna iunie 2022, s-au înregistrat creșteri ale prețului mediu la: garsoniere (+20%), apartamente cu două camere (14%) și la cele cu trei camere (5%).

Arad

În Arad, prețurile medii ale chiriilor au rămas relativ similare față de luna mai. Totuși, față de luna iunie 2022, s-au observat creșteri de 17% la apartamentele cu trei camere. Prețurile medii pentru garsoniere și apartamente cu două camere au înregistrat creșteri mai temperate, de 6%, respectiv 7%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.