Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chirurgia robotică – chirurgie minim invazivă la gradul superlativ

dr buliga

Chirurgia robotică reprezintă vârful tehnologic atins în prezent de chirurgia minim invazivă, iar printre avantajele sale de neegalat se numără:

- Chirurgul poate manevra, de la consola robotului, concomitent, 2-3 instrumente și o cameră de luat vederi, printr-un sistem de patru brațe articulate;

- Brațele robotului imprimă mișcări precise unui set avansat de instrumente, la rândul lor multi-articulate;

- Robotul „operează” tot cu pense și foarfeci, numai că acestea au șapte grade de libertate, ceea ce le conferă o mobilitate net superioară mâinii umane. Ele se pot roti pe nu mai puțin de 540 de grade, adică se pot răsuci o dată și jumătate în jurul axei proprii;

- Medicul vizualizează câmpul operator la rezoluție înaltă, tridimensional, mărit de 10 ori față de normal. Sistemul video ultraperformant îi permite chirurgului să manevreze instrumentele în spații altminteri inaccesibile, vizualizând și cele mai fine structuri anatomice, pe care le poate diseca, tăia sau, din contră, proteja mai ușor.

Avantajele de mai sus se transpun în beneficii pentru pacient, care este supus unei intervenții chirurgicale de mare precizie, cu prognostic operator foarte bun, cu incizii minime și sângerare intraoperatorie mult redusă. Postoperator, complicațiile sunt minime sau inexistente, iar recuperarea este mult mai rapidă.

Teoretic, orice intervenție chirurgicală cu indicație pentru laparoscopie poate fi realizată și prin abord robotic. Practic, chiar dacă prin abord robotic se efectuează fără probleme și intervenții de complexitate redusă (de exemplu, colecistectomii sau apendicectomii), beneficiile chirurgiei robotice sunt cu atât mai mari cu cât intervențiile sunt mai extinse și se desfășoară în spații mai înguste.

Astfel, chirurgia robotică tinde să devină alegerea preferată în intervențiile chirurgicale asupra organelor din bazin – prostatectomii, histerectomii, amputații și rezecții de rect. De altfel, toate leziunile neoplazice ale tubului digestiv (majoritatea cancerelor de colon și de stomac, unele cancere de pancreas și esofag) sunt tot mai frecvent abordate robotic.

La fel și în cura herniilor ombilicale și inghinale, dar mai ales în repararea eventrațiilor postoperatorii, chirurgia robotică a permis extinderea la scară largă a unor procedee altminteri dificil de executat. Montarea prin abord robotic a plaselor chirurgicale (proteze sintetice responsabile de reducerea aproape în totalitate a tensiunii postoperatorii din peretele abdominal) permite reluarea precoce a activităților de zi cu zi.

Spitalul Clinic SANADOR și-a completat în 2020 portofoliul de echipamente medicale de elită cu robotul da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical din lume.

Citește mai mult despre avantajele chirurgiei robotice și despre intervențiile chirurgicale care pot fi abordate robotic într-un material realizat de Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie robotică și chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.