Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Christine Lagarde spune că BCE preferă achiziţiile de obligaţiuni pentru susţinerea economiei

Christine Lagarde

Banca Centrală Europeană va studia în primul rând ipoteza unei majorări a achiziţiilor de obligaţiuni şi a împrumuturilor ieftine pentru bănci, luna viitoare, când va pune la punct noul pachet de stimulente destinat susţinerii economiei zonei euro, a declarat miercuri preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În plus, Lagarde a avertizat că chiar dacă va exista un vaccin împotriva Covid-19, relansarea economică a zonei euro nu va fi una liniară.

"Chiar dacă toate opţiunile sunt posibile, Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) şi Operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO sau Targeted Longer-Term Refinancing Operations) şi-au dovedit eficienţa în contextul actual şi pot fi ajustate în mod dinamic pentru a reacţiona la evoluţia pandemiei. În consecinţă, este posibil să rămână principalele instrumente pentru ajutoarea politicii noastre monetare", a spus Christine Lagarde la debutul Forumului băncilor centrale organizat de BCE.

Citește și: S-a găsit soluția! Cum ar putea dispărea virusul în doar trei minute

La ultima reuniune de politică monetară BCE, care a avut loc în data de 29 octombrie, consiliul guvernatorilor BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă însă Christine Lagarde a promis că BCE îşi va recalibra instrumentele la reuniunea din decembrie.

Miercuri, Christine Lagarde a ţinut să atragă atenţia asupra optimismului provocat de veştile bune privind un potenţial vaccin anti-Covid. "Chiar dacă cele mai recente ştiri cu privire la un vaccin sunt încurajatoare, am putea să ne confruntăm cu mai multe cicluri de accelerare a răspândirii virusului şi înăspririi restricţiilor până când vom ajunge la o imunitate extinsă. În consecinţă, revenirea ar putea să nu fie una liniară ci mai degrabă una instabilă, de tip stop-start şi dependentă de ritmul introducerii vaccinului", a spus Lagarde.

Discursul lui Lagarde a marcat debutul simpozionului anual al BCE, care anul acesta va avea loc în format virtual din cauza pandemiei, la care principalii guvernatori ai băncilor centrale din întreaga lume vor discuta de ce politica monetară nu mai funcţionează aşa cum a funcţionat până acum şi care este rolul pe care ar putea să îl joace într-o lume în schimbare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.