Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Christos Sartzetakis, fost preşedinte al Republicii Elene, a încetat din viaţă la 92 de ani

greekreporter.com
Christos Sartzetakis

Christos Sartzetakis, fost preşedinte al Republicii Elene, a cărui luptă ca judecător sub dictatura coloneilor a fost imortalizată de Costa Gavras în filmul 'Z', a decedat joi la Atena, transmite AFP, citând o sursă spitalicească.

Născut în 1929 la Salonic, Christos Sartzetakis, preşedinte al ţării între 1985 şi 1990, a încetat din viaţă la 92 de ani din cauza unei insuficienţe pulmonare, a anunţat spitalul Laiko din Atena, unde era internat.

Sartzetakis s-a făcut cunoscut în calitate de judecător prin ancheta pe care a condus-o în 1963 cu privire la asasinarea unui deputat de stânga, Grigoris Lambrakis, de către doi extremişti de dreapta, exact înainte de preluarea puterii de către regimul coloneilor.

Sartzetakis s-a opus atunci presiunilor liderilor politici şi judiciari ai dictaturii militare. Rolul său în acest caz a fost imortalizat în filmul 'Z' al realizatorului franco-grec Costa Gavras.

Sub junta la putere, Sartzetakis a fost forţat în 1968 să demisioneze, a fost arestat, torturat şi închis aproape un an fără proces.

După căderea dictaturii în 1974, a devenit judecător la o curte de apel.

La vestea încetării sale din viaţă, actuala preşedintă a Republicii, Katerina Sakellaropoulou, a salutat 'un funcţionar al justiţiei total dedicat, care, în momente dificile pentru ţară şi democraţie, a tratat ca anchetator cazul asasinării lui Lambrakis cu o independenţă şi o etică judiciară exemplare, plătind un greu tribut pentru acţiunile sale sub juntă', relatează Agerpres.ro.

Guvernul a anunţat că, începând de joi, în Grecia vor fi trei zile de doliu naţional în memoria fostului preşedinte Sartzetakis, care va înmormântat cu onoruri de stat, a transmis agenţia ANA.

Aceste funeralii, care vor fi suportate de stat, sunt 'cel mai mic omagiu pentru serviciile excelente pe care el le-a oferit poporului, ţării şi naţiunii', se spune în decizia semnată de trei miniştri.

La rândul său, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a salutat în Christos Sartzetakis 'o figură simbolică pentru Grecia şi istoria sa modernă', şi a transmis 'sincere condoleanţe familiei', potrivit agenţiei CNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.