Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIA avertizase Ucraina să nu deterioreze Nord Stream cu trei luni înainte de sabotaj (The Washington Post)

HI Sutton
nord stream explozie

CIA avertizase Ucraina să nu deterioreze Nord Stream cu trei luni înainte de sabotaj (The Washington Post)

Țările de Jos ar fi comunicat CIA detalii despre posibile acțiuni în Marea Baltică. O altă investigație a ziarului "The Washington Post" afirmă că armata ucraineană a plănuit un atac sub acoperire asupra Nord Stream folosind o echipă mică de scafandri.

O nouă investigație efectuată de diferite instituții media din Țările de Jos și Germania sugerează că Agenția Centrală de Informații (CIA) a avertizat Ucraina să nu deterioreze gazoductul Nord Stream cu trei luni înainte de sabotaj, relatează ABC.es citat de rador.

Ancheta, efectuată de postul public olandez NOS, ziarul german "Die Zeit" și postul german de radiodifuziune ARD, relevă că CIA a luat această decizie de a avertiza Kievul după ce a primit un mesaj de la serviciile de informații din Țările de Jos cu privire la detaliile posibilele sale acțiuni în Marea Baltică.

O altă investigație efectuată săptămâna trecută de ziarul american "The Washington Post" a sugerat că CIA a aflat de la un aliat apropiat că armata ucraineană plănuia un atac sub acoperire asupra Nord Stream, folosind o echipă mică de scafandri. Acel aliat a fost Olanda, subliniază ancheta comună a presei europene.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat, miercuri, că nu mai există "limite morale" care să împiedice Moscova să distrugă cablurile de comunicații subacvatice ale inamicilor săi, având în vedere complicitatea occidentală la exploziile gazoductului Nord Stream. Presa americană a sugerat că Washingtonul era la curent cu un complot ucrainean de aruncare în aer a conductelor de gaze.

Presa menționată mai sus face aluzie și la faptul că mai multe documente ale serviciilor europene de informații cu privire la detaliile sabotajului au fost scurse de Jack Teixeira, acuzat că a divulgat documente secrete de la Departamentul de Apărare al Statelor Unite.

Tânărul, care a fost arestat în aprilie, a început să posteze documentele scurse într-un chat Discord, dar diseminarea lor a crescut vertiginos în martie, când un utilizator a distribuit documentele altor grupuri cu mai mulți membri. Fișierele detaliază evaluarea SUA asupra războiului din Ucraina și date despre starea forțelor ruse, precum și materiale sensibile despre Canada, China, Israel sau Coreea de Sud.

Deși diferite investigații indică Ucraina, altele, Statele Unite și altele, Rusia, vinovatul pentru sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 este necunoscut.

Pe 26 septembrie 2022, Nord Stream 2 AG, operatorul gazoductului rusesc cu același nume, a anunțat o scurgere de gaz din cauze necunoscute într-una dintre cele două conducte de infrastructură din apropierea insulei daneze Bornholm. Ulterior, autoritățile au raportat că și două ramuri ale gazoductului paralel Nord Stream 1 au suferit avarii.

Atât Guvernul, cât și serviciile de informații ucrainene au negat public orice responsabilitate pentru acest incident, care a alimentat tensiuni politice și energetice în mijlocul unei escalade militare. Oficialii ruși s-au demarcat, de asemenea, arătând în schimb potențialele beneficii politice și economice pe care Statele Unite le-ar câștiga în urma sabotajului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.