Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIA are 12 baze secrete în Ucraina, la granița cu Rusia: lovitură 'sub bărbie' dată de americani lui Putin (NYT)

blogspot
serviciile de informatii

Statele Unite au desfășurat 12 baze secrete în Ucraina în ultimii 8 ani, transformând țara într-un cap de pod crucial pentru a lupta împotriva Rusiei, dezvăluie NYT. Șeful CIA, William Burns, a vizitat joi, în secret, Ucraina, mai arată sursele NYT. Se crede că a zecea sa vizită în Ucraina de la începutul războiului a fost pentru a liniști autoritățile ucrainene, care se tem că serviciile de informații americane nu vor mai ajuta Kievul.

Se pare că SUA au înființat „posturi de interceptare a informațiilor” și a instruit spioni pentru a opera în Rusia, Europa, Cuba și în alte locuri în care Federația Rusă are o prezență mare. Și această cooperare s-a extins în ultimii ani, Ucraina interceptând mai multe informații în Rusia decât celula CIA.

În 2016, CIA a început să formeze „Unitatea 2245”, însărcinată cu capturarea dronelor și echipamentelor de comunicații rusești, pentru a pirata apoi sistemele de criptare rusești. După începutul războiului, bazele CIA au devenit centre de urmărire a sateliților spioni ruși și de interceptare a conversațiilor.

„Unitatea 2245”: Budanov, instruit de CIA

„Baza din pădurea ucraineană face parte dintr-o rețea de baze de spionaj susținută de C.I.A., construită în ultimii opt ani, care include 12 locații secrete de-a lungul graniței cu Rusia. Înainte de război, ucrainenii s-au dovedit americanilor prin colectarea de interceptări care au ajutat să dovedească implicarea Rusiei în doborârea în 2014 a unui avion comercial, zborul 17 Malaysia Airlines sau alegeri prezidentiale.

În jurul anului 2016, C.I.A. a început să antreneze o forță de comando ucraineană de elită – cunoscută sub numele de Unitatea 2245 – care a capturat drone și echipamente de comunicații rusești, astfel încât tehnicienii C.I.A. le-ar putea face inginerie inversă și ar putea sparge sistemele de criptare ale Moscovei. (un ofițer din unitate a fost Kirilo Budanov, acum generalul care conduce serviciile de informații militare ale Ucrainei.)

Iar C.I.A, de asemenea, a ajutat la formarea unei noi generații de spioni ucraineni, care au activat în interiorul Rusiei, în toată Europa și în Cuba și în alte locuri în care rușii au o prezență mare.

Relația este atât de înrădăcinată încât ofițerii C.I.A. au rămas într-o locație îndepărtată din vestul Ucrainei când administrația Biden a evacuat personalul american în săptămânile înainte de invadarea Rusiei în februarie 2022. În timpul invaziei, ofițerii au transmis informații critice, inclusiv unde Rusia plănuia lovituri și ce sisteme de arme vor folosi. 'Fără ei, nu am fi existat nicio modalitate de a rezista rușilor sau de a-i învinge', a spus Ivan Bakanov, care era atunci șeful agenției interne de informații a Ucrainei, S.B.U”, arată NYT.

„Acum, aceste rețele de spionaj sunt mai importante ca niciodată, deoarece Rusia se află în ofensivă, iar Ucraina este mai dependentă de loviturile de sabotaj și cu rachete cu rază lungă de acțiune care necesită spioni mult în spatele liniilor inamice”, arată NYT.

„Viitorul șef al agenției de informații militare a Ucrainei, generalul Budanov, a fost o stea în devenire în Unitatea 2245. Era cunoscut pentru operațiunile îndrăznețe din spatele liniilor inamice și avea legături strânse cu C.I.A. Agenția îl instruise și făcuse, de asemenea, pasul extraordinar de a-l trimite pentru însănătoșire la Centrul Medical Militar Național Walter Reed din Maryland, după ce a fost împușcat în brațul drept în timpul luptei din Donbas. Deghizat în uniforme rusești, atunci lt. Col. Budanov a condus comandouri printr-un golf îngust cu bărci cu motor gonflabile, aterizând noaptea în Crimeea”, dezvăluie NYT.

„Dar o unitate de comando rusă de elită îi aștepta. Ucrainenii au ripostat, ucigând mai mulți luptători ruși, inclusiv fiul unui general, înainte de a se retrage pe țărm, de a plonja în mare și de a înota ore întregi pe teritoriul controlat forțele ucrainene. A fost un dezastru. Într-un discurs public, președintele Vladimir Putin i-a acuzat pe ucraineni că pun la cale un atac terorist și a promis că va răzbuna moartea luptătorilor ruși”, arată sursa citată.

Plan de asasinare a lui Zelenski

„De asemenea, rușii încercau să-i asasineze pe înalți oficiali ucraineni, inclusiv pe Zelensky. În cel puțin un caz, C.I.A. a împărtășit informații cu agenția națională a Ucrainei care au contribuit la perturbarea unui complot împotriva președintelui, potrivit unui înalt oficial ucrainean”, se arată în articol.

Efectul

Potrivit NYT, ingerința americană ar fi putut fi un factor care a determinat decizia lui Putin de a lansa o invazie a Ucrainei. „La sfârșitul anului 2021, Putin se gândea dacă să lanseze o invazie la scară largă. S-a întâlnit cu șeful unuia dintre principalele servicii de spionaj ale Rusiei, care i-a spus că CIA, împreună cu serviciile secrete britanice MI6, controlează Ucraina și o întorceau. într-un teren de pregătire pentru operațiuni împotriva Moscovei”, conform publicației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.