Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIA și Vladimir Putin ar fi avut o înțelegere cu privire la regulile războiului din Ucraina, chiar înainte de invazie (Newsweek)

vladimir putin

CIA a avut un rol central în război chiar înainte de a începe, informează publicația Newsweek, într-un material amplu în care arată încrengăturile din lumea serviciilor secrete din Ucraina, dar și legăturile americanilor cu Vladimir Putin, chiar înainte de invazie. La începutul administrației sale, Biden îl numește pe William Burns în privința problemelor globale - un operator clandestin capabil să comunice cu liderii străini în afara canalelor normale, cineva care să ocupe un spațiu geopolitic important între deschis și „ascuns” și un oficial care să organizeze munca în arena care există între ceea ce este strict militar și ceea ce este strict civil.

În calitate de fost ambasador în Rusia, Burns a fost deosebit de influent în ceea ce privește Ucraina. CIA monitorizase acumularea de forțe de către Rusia și în noiembrie 2021, cu trei luni înainte de invazie, Biden l-a trimis pe Burns la Moscova pentru a avertiza Kremlinul de consecințele unui eventual atac. Deși președintele rus l-a refuzat pe emisarul lui Biden, rămânând la reședința sa din Soci, la Marea Neagră, la 800 de mile distanță, acesta a fost de acord să vorbească cu Burns prin intermediul unui telefon securizat de la Kremlin, informează în exclusivitate Newsweek. "Într-un mod ironic, totuși, întâlnirea a fost extrem de reușită", spune cel de-al doilea oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații, care a fost informat cu privire la aceasta și care a vorbit cu Newsweek sub protecția anonimatului.

Chiar dacă Rusia a invadat, cele două țări au reușit să accepte regulile de conduită încercate și adevărate, se arată în articol. Statele Unite nu vor lupta direct și nici nu vor căuta schimbarea regimului, a promis administrația Biden. Rusia urma să-și limiteze asaltul la Ucraina și să acționeze în conformitate cu liniile directoare nerostite, dar bine înțelese, pentru operațiunile secrete.

"Există reguli clandestine ale drumului", spune oficialul de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ale apărării, "chiar dacă nu sunt codificate pe hârtie, în special atunci când nu ești implicat într-un război de anihilare". Acestea includ rămânerea în limitele zilnice ale spionajului, nepăstrarea anumitor granițe și nu atacarea conducerii sau a diplomaților celuilalt. "În general, rușii au respectat aceste linii roșii globale, chiar dacă aceste linii sunt invizibile", spune oficialul.

Nu au interpretat bine capacitatea militară a Rusiei

Odată ce forțele rusești au intrat în Ucraina, Statele Unite au trebuit să schimbe rapid vitezele. CIA, ca și restul comunității de informații americane, a interpretat greșit capacitatea militară a Rusiei și rezistența Ucrainei, deoarece Rusia nu a reușit să cucerească Kievul și s-a retras din nord.

Până în iulie anul trecut, ambele părți s-au pregătit pentru un război lung. Pe măsură ce războiul a evoluat, accentul Washingtonului s-a schimbat, trecând de la desfășurări de trupe foarte publice și simbolice în Europa pentru a "descuraja" noi mișcări rusești, la furnizarea de arme pentru a susține capacitatea de luptă a Ucrainei. În fața lobby-ului public magistral al lui Zelensky, Statele Unite au acceptat încet și cu reticență să furnizeze arme mai bune și cu rază de acțiune mai lungă, arme care, în teorie, ar putea amenința teritoriul rusesc și astfel să cocheteze cu temuta escaladare.

"Zelensky i-a întrecut cu siguranță pe toți ceilalți în obținerea a ceea ce vrea, dar Kievul a trebuit să accepte să se supună și el anumitor linii invizibile", spune oficialul de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ale apărării. În cadrul unei diplomații secrete conduse în mare parte de CIA, Kievul s-a angajat să nu folosească armele pentru a ataca chiar Rusia. Zelensky a declarat deschis că Ucraina nu va ataca Rusia.

Părerea celor care se învecinează cu Ucraina

În spatele scenei, zeci de țări au trebuit, de asemenea, să fie convinse să accepte limitele impuse de administrația Biden. Unele dintre aceste țări, printre care Marea Britanie și Polonia, sunt dispuse să își asume mai multe riscuri decât cele cu care Casa Albă se simte confortabil. Altele - inclusiv unii dintre vecinii Ucrainei - nu împărtășesc în totalitate zelul american și ucrainean pentru conflict, nu se bucură de un sprijin public unanim în eforturile lor antirusești și nu doresc să îl antagonizeze pe Putin.

CIA și-a stabilit propriile baze de operațiuni și zone de pregătire. CIA a căutat ajutor din partea vecinilor Ucrainei pentru a-l înțelege mai bine pe Putin, precum și pe Zelensky și administrația sa. Personalul agenției a intrat și a ieșit din Ucraina în misiuni secrete, pentru a ajuta la operațiunile cu arme și sisteme noi, unele dintre acestea nefiind divulgate public. Dar operațiunile CIA au fost întotdeauna conduse cu gândul de a evita o confruntare directă cu trupele rusești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.