Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciamba a transmis Parlamentului European determinarea Preşedinţiei României în identificarea unei soluţii mai clare în procesul Brexit

agerpres
George Ciamba

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a participat miercuri la dezbaterea din plenul Parlamentului European cu privire la rezultatele Consiliului European din 21-22 martie, context în care a transmis determinarea Preşedinţiei României de a sprijini eforturile de identificare a unei soluţii care să aducă mai multă claritate în procesul Brexit, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru clienții Orange! Ce se întâmplă cu rețeaua

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, dezbaterea a fost dominată de subiectul retragerii Regatului Unit din UE: au fost salutate deciziile luate de şefii de stat şi de guvern de a evita scenariul nedorit al unei ieşiri fără acord a Marii Britanii din Uniune şi a fost exprimată solidaritatea cu mişcările proeuropene britanice.

Atât preşedinţii Consiliului European şi Comisiei, cât şi liderii principalelor grupuri politice din PE au susţinut importanţa următoarelor două săptămâni pentru identificarea unei soluţii concrete de către Marea Britanie.

Citește și: Concursul muzical internaţional Eurovision 2019 ar putea fi anulat! Care este cauza

Într-o discuţie cu Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, şi cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, ministrul român a transmis determinarea Preşedinţiei României de a sprijini eforturile de identificare a unei soluţii care să aducă mai multă claritate în procesul Brexit, informează comunicatul.

Citește și: Lovitură pentru Tudor Chirilă! Cum s-a ales artistul cu dosar penal

Alte puncte de interes în dezbatere au vizat relaţia UE-China şi concluziile Consiliului European cu privire la economia UE, deputaţii europeni solicitând acţiuni ferme în perspectiva viitorului Summit UE-China, relatează comunicatul menţionat.

În a doua parte a zilei, ministrul delegat George Ciamba a reprezentat Preşedinţia Consiliului UE la cea de-a zecea reuniune a Comitetului de Stabilizare şi Asociere UE-Serbia, desfăşurată în marja sesiunii plenare a PE, arată MAE.

Citește și: Liderii PSD-ALDE au făcut anunțul! Ce s-ar putea întâmpla cu facturile la gaze .

În intervenţia sa, oficialul român a subliniat că avansarea politicii de extindere este una dintre priorităţile mandatului României de Preşedinţie a Consiliului UE, reiterând importanţa menţinerii atenţiei UE în regiunea Balcanilor de Vest, pentru a asigura stabilitatea, securitatea şi dezvoltarea vecinătăţii imediate a UE. Totodată, a pus accentul pe avansarea perspectivei europene a Serbiei şi a celorlalţi parteneri din regiune, pe baza meritelor proprii şi a criteriilor specifice procesului de extindere.

Ministrul delegat George Ciamba a exprimat, în context, aprecierea pentru angajamentul Comitetului parlamentar de Stabilizare şi Asociere UE-Serbia, arătând că activitatea acestuia constituie un sprijin important pentru procesul de aderare al Serbiei şi reconfirmă, într-o perspectivă mai largă, interesul Parlamentului European pentru avansarea politicii de extindere.

Citește și: Lovitură pentru clienții Orange! Ce se întâmplă cu rețeaua

Totodată, Ciamba a reafirmat sprijinul Preşedinţiei României la Consiliul UE pentru parcursul european al Serbiei şi pentru avansarea negocierilor de aderare cu această ţară, subliniind importanţa înregistrării în continuare a unor progrese concrete în procesul de reformă care să permită deschiderea de noi capitole de negociere. Ministrul a evidenţiat faptul că înregistrarea de evoluţii pozitive în domenii precum drepturile fundamentale, reforma administraţiei publice, guvernanţa economică şi Dialogul Belgrad-Pristina facilitat de UE vor rămâne cruciale pentru ritmul de ansamblu al negocierilor de aderare cu Serbia.

În perspectiva viitorului raport de progrese al Comisiei Europene şi adoptării de Concluzii ale Consiliului privind extinderea şi procesul de stabilizare şi asociere, oficialul român a încurajat Serbia să continue cu determinare eforturile de reformă destinate transformării societăţii, în beneficiul cetăţenilor.

Citește și: Concursul muzical internaţional Eurovision 2019 ar putea fi anulat! Care este cauza

De asemenea, s-a referit şi la angajamentul Preşedinţiei României la Consiliul UE de a promova un dialog structurat cu tinerii din Balcanii de Vest, sens în care a anunţat organizarea la Bucureşti, în perioada 28-29 mai, a unei conferinţe dedicate aspiraţiilor europene ale generaţiei tinere din Balcanii de Vest. Ciamba a menţionat consultările în format cvadrilateral, cu participarea Serbiei, care vor avea loc la Bucureşti, la 29 martie şi a reamintit, totodată, discuţiile cu statele candidate la Bucureşti, în contextul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Generale din 11-12 martie, mai menţionează comunicatul MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.