Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciamba subliniază la Berlin importanța solidarității și unității la nivel UE

george ciamba

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a efectuat miercuri o vizită oficială la Berlin, ocazie cu care a subliniat importanţa solidarităţii şi unităţii la nivel UE şi a reafirmat stadiului foarte bun al cooperării bilaterale dintre cele două ţări. 

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, oficialul român a avut consultări cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Markus Ederer, şi cu adjunctul consilierului pentru politică externă şi de securitate al cancelarului federal, Joachim Bertele.

Un nou cutremur LOVEȘTE România


''Întrevederile au oferit prilejul reafirmării stadiului foarte bun al cooperării bilaterale a României cu Republica Federala Germania, dorinţa ambelor părţi pentru o cooperare consolidată în contextul european şi geostrategic actual, precum şi deschiderea pentru discutarea în plan bilateral a modalităţilor celor mai eficiente de a contribui, în comun, la dezbaterile privind viitorul proiectului european. În plan bilateral, secretarul de stat român a subliniat marcarea, în acest an, a 25 de ani de la încheierea Tratatului bilateral România-Germania privind cooperarea şi parteneriatul în Europa şi a transmis interesul României pentru consolidarea, în continuare, a cooperării, în domenii diverse de interes comun, precum cel economic'', arată MAE. 

De asemenea, adaugă sursa citată, discuţiile au evidenţiat faptul că prezenţa companiilor germane pe piaţa românească este extrem de apreciată, ele contribuind în mod substanţial la dezvoltarea economiei româneşti, investiţiile germane în economia românească regăsindu-se preponderent în sectoarele auto, energie regenerabilă şi comerţ. 

''Ambele părţi au concluzionat că există un potenţial substanţial neexploatat pentru investiţii şi în alte domenii, cum ar fi tehnologiile de vârf (aeronautica, electronica, IT şi comunicaţii), transporturi şi infrastructură, bancar, turism. Cu privire la cooperarea dintre cele două state pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană, a avut loc o trecere în revistă a domeniilor de interes comun, cu accent pe gestionarea migraţiei, securitatea interna a UE, procesul de negociere privind ieşirea Marii Britanii din UE, precum şi procesul de reflecţie asupra viitorului Europei, reiterându-se importanţa dialogului şi coordonării constante a celor două părţi'', adaugă MAE. 

Totodată, demnitarul român a exprimat deschiderea României pentru eforturile comune de consolidare a proiectului european, subliniind importanţa solidarităţii, unităţii şi coeziunii la nivel UE, inclusiv prin evitarea unor concepte care pot mări decalajele între statele membre şi care se îndepărtează de la principiile fundamentale ale proiectului european. 

''Secretarul de stat George Ciamba a prezentat importanţa măsurilor şi instrumentelor care consolidează securitatea cetăţenilor europeni şi protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene şi a evidenţiat contribuţia substanţială a României pentru avansarea acestor obiective. De asemenea, a exprimat sprijinul României pentru identificarea unor soluţii consensuale şi eficiente în gestionarea migraţiei la nivel european. În ceea ce priveşte vecinătatea estică a UE, oficialul român a subliniat importanţa Republicii Moldova, ca o prioritate constantă a politicii externe a României şi a evocat importanţa continuării procesului de reforme şi de modernizare în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, mai ales având în vedere contextul geostrategic actual'', se mai arată în comunicat.

Antreprenorii din România, APEL pentru Guvernul Grindeanu: Nu puteți crește salariile


Potrivit MAE, a fost menţionată importanţa menţinerii stabilităţii şi securităţii în statele din regiunea Balcanilor de Vest, precum şi a necesităţii continuării procesului de extindere şi de implementare a reformelor. 

Demnitarul român a evidenţiat că dezvoltările de securitate din ultima perioadă au reconfirmat rolul esenţial al NATO şi, în acelaşi timp, au adus în atenţie importanţa consolidării relaţiei transatlantice ca una între parteneri naturali şi puternici, care împărtăşesc valori şi interese comune. 

''Ambele părţi au împărtăşit ideea asumării de către aliaţii europeni a unor responsabilităţi sporite în domeniul apărării, pentru a asigura un răspuns eficient la toate provocările actuale şi viitoare, în conformitate cu principiile solidarităţii şi unităţii aliate. Secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanţa cooperării cu SUA pentru îndeplinirea obiectivelor comune, în beneficiul securităţii euro-atlantice şi internaţionale. A menţionat determinarea României pentru respectarea obiectivelor asumate la nivel aliat, inclusiv prin creşterea alocării la 2% din PIB pentru apărare'', se mai arată în comunicat. 

Totodată, în cadrul vizitei la Berlin, oficialul român a participat la ceremonia de preluare a preşedintiei IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) de către Elveţia, deţinută anterior de către România în perioada martie 2016 - martie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.