Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciclonul Harold a lăsat fără locuințe zeci de mii de oameni în Vanuatu

www.pixabay.com
ciclon

Locuinţele a zeci de mii de persoane din Vanuatu au fost distruse săptămâna trecută de puternicul ciclon Harold, a declarat marţi pentru AFP o asociaţie umanitară, însă arhipelagul din Pacificul de Sud este reticent să accepte ajutor străin de teama pătrunderii pe teritoriul său a noului coronavirus, potrivit Agerpres.

Potrivit organizaţiei World Vision, 35% din populaţia arhipelagului cu 300.000 de locuitori se află în prezent în adăposturi.

"Problema locuinţelor continuă să rămână un subiect de îngrijorare absolută", a declarat pentru AFP Kendra Gates Derousseau, director pentru Vanuatu al World Vision.

Ea a explicat că în unele zone ale arhipelagului pagubele au fost chiar mai mari decât cele provocate în 2015 de trecerea ciclonului Pam, cel mai recent astfel de fenomen de categoria 5 care a lovit Vanuatu înainte de Harold. Pam a devastat capitala, Port Vila.

"După Pam, oamenii s-au dus repede şi au adunat resturile, uneori atârnând o prelată pe acoperişul lor", a amintit ea. "Dar ceea ce vedem după Harold sunt case care au fost pulverizate. Nu este nimic care poate fi recuperat", a descris Gates Derousseau.

Cele mai importante daune sunt înregistrate în insulele Pentecost, Ambae şi Espiritu Santo, unde se află Luganville, al doilea oraş ca mărime din ţară.

Bilanţul în urma acestui ciclon este de trei morţi în Vanuatu, însă Gates Derousseau afirmă că numărul deceselor ar putea fi mai mare pe măsură ce informaţiile sosesc din cele mai îndepărtate provincii.

Furtuna a lovit de asemenea Insulele Solomon, Fiji şi Tonga.

În Insulele Solomon, 27 de persoane au murit după ce au căzut în apă de pe puntea unui feribot.

Crucea Roşie a raportat un deces în Fiji, iar în Tonga nu au fost raportate decese.

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonatorul intervenţiilor în situaţii de urgenţă, Mark Lowcock, a promis un ajutor de 2,5 milioane de dolari pentru Vanuatu.

Ajutorul pentru victimele acestui ciclon clasificat în categoria 5, cel mai puternic, este complicat din cauza restricţiilor de călătorie impuse de Vanuatu pentru a se proteja de COVID-19.

Aşadar, epidemia complică problemele, ţara fiind determinată să rămână una dintre puţinele din lume fără cazuri confirmate de COVID-19.

Gates Derousseau a menţionat că livrarea ajutorului necesită timp în unele regiuni, recunoscând totodată că guvernul nu îşi poate asuma riscul de a importa boala.

"Poate fi frustrant", a admis ea. "Dar nu există alternativă. O epidemie de COVID-19, în plus pe lângă ciclon, ar fi imposibil de gestionat", a adăugat reprezentanta organizaţiei World Vision.

Australia, Noua Zeelandă şi China au trimis pe cale aeriană ajutoare umanitare în arhipelag. Acestea însă trebuie să respecte măsuri stricte de carantină înainte de a intra în ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.