Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare a fost de 3,27 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2021

kmgi rompetrol

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primele nouă luni din 2021, rezultate financiare în creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatul net consolidat consemnând o valoare negativă de 57,8 de milioane dolari, cu o revenire de circa trei ori faţă de nivelul din primele nouă din 2020, de minus 156,188 milioane lei.

"În mediul de afaceri global, marjele europene de rafinare s-au situat, în primele nouă luni din 2021, la un nivel mediu de 13,5 dolari/MT. Chiar dacă marjele de rafinare au fost mai mici comparativ cu media perioadei ianuarie - septembrie 2020, acestea au avut o tendinţă de creştere în ianuarie - septembrie 2021, cu un impact pozitiv provenit din marjele benzină, dar şi ca urmare a diferenţialului scăzut dintre ţiţeiurile Urals şi Dated Brent. Pe fondul factorilor care au influenţat mediul global, cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare a fost de 3,27 miliarde de dolari, în timp ce rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a înregistrat o creştere, de la un negativ de 21,6 milioane de dolari, la un rezultat pozitiv de aproape 87 de milioane de dolari. Rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 57,8 de milioane USD, cu o revenire de circa trei ori faţă de nivelul din primele luni ale anului 2020", se menţionează într-un comunicat al companiei remis, luni, AGERPRES.

Potrivit reprezentanţilor Rompetrol Rafinare, rezultatele consolidate ale companiei au fost impactate de incidentul tehnic survenit pe data de 2 iulie, la instalaţia de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM). Din acest motiv, în mare parte din trimestrul III al anului, activitatea de producţie a fost sistată, fapt ce a dus la o diminuare semnificativă a volumului de materii prime procesate.

"Evenimentul de la începutul lunii iulie a avut un impact negativ semnificativ, atât din punct de vedere operaţional, cât şi organizaţional. Cu toate acestea, cu efortul şi implicarea colegilor şi partenerilor, am reuşit să repunem rafinăria în funcţiune, în condiţii de maximă siguranţă. În acest moment, rafinăria Petromidia a ajuns la parametri optimi de funcţionare, cu o medie de 13,5 mii de tone de ţiţei procesate zilnic, ritm care va fi susţinut cu responsabilitate, atât pentru angajaţi, cât şi pentru mediul înconjurător. Petromidia şi Vega reprezintă active de producţie vitale pentru sistemul energetic şi pentru industriile conexe, iar rolul nostru este să oferim stabilitate", a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Valoarea totală a exporturilor realizate, în perioada ianuarie - septembrie 2021 de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare, s-a ridicat la aproximativ 656 de milioane de dolari, însumând un total de 1,12 milioane de tone de produse vândute.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie şi în 2021 un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de peste 336 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului şi peste 1,17 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2021.

Conform sursei citate, cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a atins aproape 740 de milioane dolari în T3 2021, în uşoară scădere, respectiv 2,6 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2021, consemnând o creştere de 33%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020.

În primele 9 luni ale anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,3 milioane de tone de materii prime, obţinând o producţie de 776.000 de tone de benzină şi 1,85 milioane de tone de carburanţi diesel şi Jet A1, potrivit Agerpres.ro.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, unicul furnizor intern de bitum pentru piaţa din România şi singurul producător naţional de hexan, procesarea totală, în primele 9 luni ale anului, a fost de 226.500 de tone.

Producţia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost, în primele nouă luni din 2021, de 73.000 tone, în scădere cu 28% faţă de perioada similară a anului trecut. Scăderea a fost cauzată, în principal, de neoperarea, în perioada iulie - septembrie 2021, a instalaţiei de polipropilenă, care funcţionează cu materie primă produsă şi livrată intern de rafinăria Petromidia.

În prezent, activitatea de petrochimie se desfăşoară în instalaţiile de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE) şi de Polipropilenă (PP). În cea din urmă, specialiştii din cadrul Diviziei de Petrochimie au reuşit, în 2020, dezvoltarea unui sort de polimeri care poate fi folosit în producţia de măşti de protecţie, iar materialul filtrant rezultat este distribuit constant către producători din toată ţara, specializaţi în dezvoltarea echipamentelor sanitare de protecţie.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-şi majoreze cota de piaţă şi pe categoriile secundare de produse.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 811 milioane dolari în T3 2021 şi peste 2,32 miliarde dolari în primele 9 luni ale anului 2021. Profitul operaţional (EBITDA), în perioada ianuarie - septembrie 2021, a fost de 70,7 milioane de dolari, iar profitul net atins de segmentul de distribuţie a fost de 29,6 milioane de dolari.

În trimestrul III al lui 2021, segmentul de distribuţie a fost influenţat de incidentul tehnic survenit pe data de 2 iulie, în rafinăria Petromidia, astfel că, necesarul de produse petroliere a fost asigurat prin importuri şi achiziţii de pe piaţa internă.

Vânzările de carburanţi (în zona de retail şi engros), pentru primele 9 luni ale anului 2021, s-au ridicat la 1,55 milioane tone, în uşoară creştere faţă de nivelul de anul trecut. Vânzările de carburanţi engros au fost impactate, în trimestrul III din 2021, de un incident de pe calea ferată, în zona Feteşti, care a determinat o sistare a transferului produselor către depozite, timp de două săptămâni. Astfel, în T3 2021, a fost consemnată o scădere cu aproximativ 30% a vânzărilor engros.

În T3 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, cotaţiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referinţă, dolari americani, au fost, în medie, cu aproximativ 70% mai mari pentru motorină şi cu aproximativ 81% mai mari pentru benzină.

De asemenea, în trimestrul III din 2021, moneda naţională (RON) s-a depreciat, în medie, cu aproximativ 1% în faţa dolarului american, comparativ cu trimestrul III din 2020 şi a rezultat o creştere a preţului internaţional al motorinei, în moneda naţională, cu aproximativ 71%, în timp ce preţul internaţional al benzinei a crescut, în moneda naţională, cu aproximativ 83%, se menţionează în comunicat.

La sfârşitul lunii septembrie 2021, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.179 de puncte de comercializare (cu 131 mai multe comparativ cu septembrie 2020), incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.