Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cifre ÎNGRIJORĂTOARE - Orașul unde rata mortalității infantile este de 5 ori mai mare decât în București

businessmagazin.ro
copii abandonati saraci

Rata mortalității infantile este de cinci ori mai mare în Tulcea decât în București, potrivit unui raport al organizației „Salvați Copiii”, care atrage atenția că acest clivaj vine din cauză că sunt zone vulnerabile în privința aparaturii medicale de intervenție.

Potrivit „Salvați Copiii”, clivajul mare care există între județele din țară în ceea ce privește șansa la viață a nou-născuților prematur sau cu patologii grave arată insuficiența politicilor publice, care concentrează maternitățile dotate cu aparatură medicală în zone geografice favorizate, lăsând descoperite zone mai vulnerabile.

„În județul Tulcea, rata mortalității infantile a fost, în 2018, de cinci ori mai mare decât cea înregistrată în București, unde se află majoritatea maternităților de nivel III (15,5 la mia de copii născuți vii, față de 3,6). Salvați Copiii România a luat decizia de a interveni de urgență, prin dotarea maternității Spitalului Județean de Urgență Tulcea, cu două incubatoare și nouă injectomate, în valoare totală de 28.728 de euro. Maternitatea tulceană a mai primit anterior un incubator de transport, un incubator de terapie intensivă și un ventilator de suport respirator, valoarea donațiilor anterioare efectuate în județul Tulcea fiind de 38.100‬ de euro”, arată ONG-ul într-un comunicat de presă transmis miercuri, conform Mediafax.

Ana Birchall salută abrogarea recursului compensatoriu: 'Un pas important pentru readucerea Justiţiei pe făgaşul ei normal'

„Salvați Copiii” arată că din datele INS pentru 2018 România este definită ca având „extremități”, în ceea ce privește șansa nou-născuților la supraviețuire: cele mai mari rate ale mortalității infantile (la mia de copii născuți vii) s-au înregistrat în județele: Tulcea – 15,5‰, Botoșani – 12,9‰, Sălaj – 11,5‰, Călărași – 11,2‰ și Caraș-Severin – 10‰. La polul opus, cele mai mici rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele Dâmbovița – 2,9‰, București – 3,6‰, Ilfov – 4,1‰, Giurgiu, Arad și Timiș – 4,5‰.

De asemenea, rata medie a mortalității în rândul copiilor sub un an este de 5,3 la mie în urban în 2018, față de 7,4 la mia de copii născuți vii, cât era în 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9‰ în 2018, față de 12,9‰ cât era în 2012.

„România rămâne o țară a clivajelor uriașe, dar în cazul de față unitatea de măsură este viața copiilor născuți prematur sau cu anumite patologii care, pentru a fi îngrijite, e nevoie de aparatură medicală vitală. Trăim într-o epocă în care medicina evoluează cu repeziciune, iar un incubator de ultimă generație poate fi o garanție pentru supraviețuirea unui mic luptător. Este revoltător ca medicii dintr-o maternitate să nu aibă acces la instrumentele care îi pot ajuta să salveze vieți. De aceea, am făcut un plan de urgență și am decis să dotăm prioritar maternitatea din Tulcea, unde rata mortalității infantile este alarmantă”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Dintre cazurile de mortalitate infantilă înregistrate în România, o mare parte a fost asociată cu prematuritatea și greutatea mică la naștere, precum și cu afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală.

În 2018, la Spitalul Județean de Urgență Tulcea au fost înregistrate 952 de nașteri, dintre care 125 au fost de prematuri sub 2.500 de grame, iar în anul 2019, au fost înregistrate 822 de nașteri și 94 de nașteri premature. Mai mult, în 2019 au fost efectuate 10 transferuri către unități medicale dotate cu aparatură adecvată și s-au înregistrat nouă decese în rândul nou-născuților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.