Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cifrele care vin de la Kremlin - Vladimir Putin a crescut în sondajele oficiale după invadarea Ucrainei

BBC
Vladimir Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este şi mai apreciat de concetăţenii săi după invadarea Ucrainei: un sondaj de opinie publicat vineri de institutul de stat VTsIOM consemnează o rată de încredere de 81,6%, în creştere de la 67,2% înainte de ordinul de atac, consemnează Reuters, potrivit agerpres.

Războiul din Ucraina a determinat 10 milioane de ucraineni să părăsească ţara sau să fugă în alte regiuni. Mii de oameni au fost ucişi sau răniţi, oraşe întregi au fost transformate în ruine, iar sancţiunile occidentale împotriva Rusiei vor afecta nivelul de trai a milioane de ruşi.

Cu toate acestea, 78,9% din cei care au răspuns la ultimul sondaj al VTsIOM aprobă acţiunile conducătorului de la Kremlin, faţă de 64,3% înainte de începutul invaziei numite oficial de Moscova "operaţiune militară specială". Procentajul celor care îl dezaprobă pe Putin a scăzut de la 24,4% la 12,9%.

Ucraina şi liderii occidentali au condamnat atacul rusesc, considerând că este o agresiune neprovocată. Rusia susţine însă că a fost obligată să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina pentru a-i proteja pe rusofoni şi pentru a se opune ameninţării NATO.

În 30 martie, centrul independent Levada publicase cifre apropiate de cele ale VTsIOM, indicând un grad de aprobare pentru acţiunile lui Putin de 83%, faţă de 71% în februarie. Aceeaşi sursă consemna o creştere similară a popularităţii preşedintelui în 2014, după anexarea Crimeei şi după ce separatiştii pro-ruşi au preluat controlul în estul regiunii ucrainene Donbas, cu sprijinul Moscovei.

Reuters menţionează că mulţi ruşi nu au acces la informaţii independente despre ţara lor, deoarece aproape toată presa care nu se alinia la politica oficială a guvernului a fost închisă în ultimii ani. După 24 februarie, când a invadat Ucraina, Rusia a incriminat penal publicarea de ştiri neconforme cu comunicatele oficiale despre forţele armate.

VTsIOM afirmă că sondează zilnic 1600 de persoane, în întreaga Rusie, iar sondajele sale săptămânale reprezintă media ultimelor şapte zile. Sondajul ale cărui rezultate au fost publicate vineri se bazează pe răspunsuri obţinute în intervalul 28 martie - 4 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.