Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci din cei 6 locuitori ai unei insule au pus bani și au cumpărat-o - VIDEO

Ulva, o insulă de mici dimensiuni, supranumită "Perla Scoţiei" datorită plajelor sale imaculate, a fost cumpărată de cinci dintre cei şase locuitori ai ei, care nu doreau ca acest teritoriu să intre în posesia unor magnaţi din Rusia sau din Orientul Mijlociu, au anunţat vineri reprezentanţii unei organizaţii locale, citaţi de AFP.

Ulva a fost pusă în vânzare în iulie 2016 de cel de-al şaselea locuitor al insulei, membru al unei familii aristocrate care deţinea această insulă de câteva decenii. Ceilalţi cinci locuitori, grupaţi într-o asociaţie locală, au putut să o cumpere profitând de o lege care acordă comunităţilor locale dreptul de preempţiune.

Citește și: Pe cine urăște enorm Mircea Badea: ”Eu o urăsc pe viață. Eu o urăsc aproape inuman, capacitatea mea de a urî este infernală”

Scoasă la vânzare cu 4,25 de milioane de lire sterline (4,77 milioane de euro), insula Ulva a fost cumpărată "cu un preţ fixat de o evaluare independentă comandată de guvernul scoţian", a anunţat într-un comunicat asociaţia locală. Aceasta a putut să strângă suma necesară graţie unei subvenţii primite din partea guvernului scoţian şi a donaţiilor făcute de 500 de persoane.

Cu ocazia punerii în vânzare a insulei, proprietarul ei, Jamie Howard, a spus că Ulva este "una dintre cele mai frumoase insule private din Europa de Nord". Întrucât insula scoţiană are potenţialul de a atrage magnaţi din străinătate, ceilalţi rezidenţi s-au temut că vor fi expulzaţi.

Citește și: Înregistrări incendiare: Şefa TVR dezvăluie cum l-a dat afară pe Lucian Mândruţă

Ulva, care oferă vizitatorilor o privelişte spectaculoasă spre muntele Ben More şi spre cascada Eas Fors de pe insula vecină Mull, este cu adevărat un loc idilic.

În perioada sa de apogeu, insula a avut o populaţie de peste 800 de locuitori. Declinul ei a început în secolul al XVII-lea, când proprietarii de terenuri i-au expulzat în masă pe agricultorii din Highlands pentru a transforma câmpurile acestora în păşuni pentru oi.

Citește și: Vești proaste pentru români: Cum vor fi afectați de retragerea SUA din acordul cu Iranul

Mulţi dintre rezidenţi au plecat atunci în Australia. Cel mai renumit urmaş al rezidenţilor din Ulva, Lachlan MacQuarie, a fost ultimul guvernator colonial al statului australian New South Wales.

Devenită proprietara insulei, organizaţia locală s-a angajat să depună eforturi pentru "dezvoltarea ei socială şi economică" şi pentru "repopularea ei".

Citește și: Cifrele oficiale contrazic discursul PSD: Cine sunt bugetarii de lux care și-au umplut buzunarele, după creșterile salariale .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.