Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci expoziţii de licitaţie, în debutul noului sezon al pieţei româneşti de artă la Artmark

Foto Artmark
Artmark

Noul sezon al pieţei româneşti de artă a debutat la Casa de Licitaţii A10 by Artmark, cu cinci expoziţii de licitaţie ce reunesc peste 1.000 de opere de artă sau obiecte de colecţie, potrivit news.ro.

Pentru noul sezon, ce se va întinde din septembrie până în decembrie, casa de licitaţii plănuieşte 20 de licitaţii de artă şi istorie, organizate pe parcursul a patru luni, cu circa 10% mai multe faţă de 2018-2019, perioada de vârf dinaintea pandemiei.

Potrivit Artmark, explicaţia pentru uşoara sporire a numărului de licitaţii de artă şi istorie este aşteptarea casei ca cererea de artă să crească din nou, începând cu sfârşitul anului 2022, pentru o perioadă de cel puţin 18-24 de luni, pe fondul inflaţiei şi restrângerii altor pieţe investiţionale. Argumentele sunt de natură economică, dar şi istorice, comparativ cu perioada 2010-2012, când cererea de artă, privită drept instrument de păstrare a valorii banilor, a crescut cu un procent ce a variat între 50 şi 100% pe an.

Avantajele pieţei licitaţiilor de artă sunt în principal două: obiectul de artă porneşte în licitaţie de la o valoare substanţial mai mică decât valoarea de piaţă, mai exact de la aproximativ 30-50% din valoarea de piaţă, iar cumpărătorul oferă ce preţ doreşte, astfel că preţul de adjudecare este stabilit de cumpărător, iar nu de vânzător; datorită acestei formule, unice, de stabilire a preţului, acesta nu este influenţat de inflaţie, ceea ce face din piaţa licitaţiilor de artă unica piaţă investiţională, teoretic neafectată de inflaţie.

De altminteri, piaţa de artă a fost privită mereu, nu doar în perioadele inflaţioniste, dar şi în contextele de prosperitate economică, drept o piaţă de refugiu, ale cărei active, după caz, sau conservă valoarea banilor sau sunt investibile, de natură să aducă cumpărătorului un spor de valoare, aferent consacrării treptate a artistului în care investeşte.
Un alt atu al pieţei de artă este că lucrează cu unicate, diversitatea ei fiind maximală: dacă colecţionarii sau pasionaţii de artă pot prefera arta contemporană sau stilul clasic, maşini de colecţie, bijuterii, icoane sau vinuri rare, noul sezon de licitaţii are planificate tematici de licitaţie pentru toate bugetele şi toate preocupările culturale.

Pe lângă funcţia artei de alternativă investiţională cu tichet ieftin de intrare şi, mai nou, acces online generalizat, noile perspective ale pieţei româneşti de artă vizează şi responsabilitatea socială. Astfel, în noul sezon, Casa de Licitaţii A10 by Artmark continuă Licitaţia de Fapte Bune, cel mai mare proiect de strângere de fonduri cu destinaţie caritabilă, platformă care reuneşte cauzele umanitare ale celor mai importante Asociaţii sau Fundaţii caritabile din România.

Uşile Palatului Cesianu-Racoviţă, sediul Casei de Licitaţii A10 by Artmark, s-au redeschis pentru publicul larg vineri. Expoziţiile pot fi văzute de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00, în regim gratuit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.