Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci hoţi au furat telefoane de un milion de lei: Metodele prin care operau sunt rupte din filme

Procurorii Parchetului General au trimis în judecată cinci hoţi, acuzaţi că au spart magazine din Capitală şi mai multe judeţe, de unde au sustras telefoane mobile şi alte produse electronice în valoare de peste un milion de lei.

Hoţii foloseau leviere şi şurubelniţe pentru forţarea uşilor magazinelor, fiind îmbrăcaţi în negru şi având cagule pe cap. După ce intrau în magazin, de obicei la ora 5 dimineaţa, în maxim 2 minute reuşeau să spargă vitrinele de unde sustrăgeau telefoane şi alte produse de valoare, pe care le transportau în sacoşe de rafie şi genţi tip sport, după care fugeau de la locul faptei cu maşini având numere de înmatriculare furate de la autoturisme parcate în zonă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Avocatul Gheorghe Piperea torpilează Guvernul Orban: ‘O prostie cât casa’

Potrivit unui comunicat al Parchetului, în perioada noiembrie 2018 - februarie 2019, inculpaţii, având feţele acoperite şi purtând pe mâini mănuşi, prin forţarea cu leviere sau şurubelniţe a uşilor de acces din magazine cu profil de comerţ cu produse electronice şi electrocasnice, situate în Bucureşti şi judeţele Braşov, Galaţi, Bucureşti, Iaşi, Vrancea, Satu Mare, Suceava şi Dolj, au pătruns în interior, de unde au sustras telefoane mobile şi alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau şi cărau în nişte genţi tip sport şi sacoşe de rafie, prejudiciul total fiind de 1.148.341.

Ca mod de operare, procurorii susţin că hoţii alegeau magazinul pe care urmau să-l spargă după nişte criterii: poziţionare, volumul şi valoarea produselor electronice comercializate, gradul de vulnerabilitate al sistemelor de închidere a uşilor de acces).

Cel puţin unul dintre hoţi se deplasa cu 1-2 zile înainte la adresa unde se afla acest magazin. Acolo verifica atât exteriorul magazinului, pentru a observa poziţionarea căilor de acces, eventuale camere de supraveghere, cât şi în interior, pentru a observa unde se aflau poziţionate vitrinele ce conţineau telefoane mobile sau alte produse electronice de valoare mare. Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă întrucât, în momentul săvârşirii efective a infracţiunii, membrii grupării care acţionau în interiorul magazinului nu trebuiau să stea în incintă mai mult de 1-2 minute, pentru că alarma de efracţie se activa în momentul pătrunderii în magazin.

Citește și: Mutarea pandemiei! Gigantul Kaufland nu se sperie de coronavirus

În momentul în care hotărau să acţioneze, membrii grupării, fie că se aflau în oraşele de domiciliu, fie că se aflau în Bucureşti sau Ilfov, plecau spre oraşul unde se afla magazinul vizat cu două autovehicule, din care unul era folosit efectiv la săvârşirea infracţiunii, iar pe cel de-al doilea îl foloseau, ulterior comiterii infracţiunii, pentru a transporta bunurile sustrase. Aceştia lăsau telefoanele folosite în mod uzual, unele chiar abonamente, la domiciliu sau în locurile unde dormeau, având asupra lor doar numerele de telefon "de faptă", toate achiziţionate noi, precum şi unul sau două cartele SIM cu terminale mobile pe care le foloseau în special pentru trafic de internet.

În acele momente, hoţii ţineau legătura exclusiv între ei sau cu soţiile de pe aceste telefoane "de faptă".

Din cercetările efectuate a mai rezultat că inculpaţii au folosit pentru deplasare, către şi de la locul săvârşirii infracţiunii, diferite autoturisme pe care le schimbau periodic şi cărora, în zona comiterii faptelor, le aplicau plăcuţe cu numere de înmatriculare furate, pe care le sustrăgeau cu puţin timp înainte de la alte autoturisme parcate în apropiere.

După ce plecau de la locul faptei, inculpaţii aruncau numerele de înmatriculare furate, circulând în continuare cu numerele reale ale autoturismului.

Citește și: Un cunoscut epidemiolog ne dă vești excelente: În România, epidemia a intrat în etapa de scădere progresivă

Pe traseul spre locul săvârşirii infracţiunii, membrii grupării efectuau permanent manevre de contra filaj. Când ajungeau în localitatea unde era amplasat magazinul, cu o seara înainte de comiterea faptei, aceştia verificau zona învecinată, precum şi gradul de izolare pe timpul serii şi nopţii a proximităţii căilor de acces în magazin, fapt ce putea facilita sau îngreuna activitatea infracţională din momentul comiterii faptei propriu-zise.

"În momentul pregătirii şi comiterii faptelor, de regulă între orele 05,00 - 06,00, cei cinci inculpaţi, îmbrăcaţi în haine de culoare închisă şi cu feţele şi mâinile acoperite (purtând cagule sau alte articole vestimentare care le acoperă figura, iar pe mâini mănuşi), prin forţarea cu leviere sau şurubelniţe a uşilor de acces ale magazinelor menţionate mai sus, pătrundeau în incinta acestora fără să ţină cont de declanşarea sistemelor de alarmă antiefracţie şi spărgeau geamurile vitrinelor, unde se aflau depozitate telefoanele mobile şi alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau în nişte genţi tip sport sau în sacoşe de rafie şi le transportau rapid până la autoturismul cu care veneau, părăsind în trombă locul faptei, până la venirea firmelor de pază", spun procurorii.

Parchetul menţionează faptul că trei dintre membrii acestei grupări au fost condamnaţi în alte ţări europene pentru infracţiuni similare, săvârşite pe teritoriul acestora.

În cursul urmăririi penale, faţă de trei inculpaţi au fost dispuse succesiv măsuri preventive, respectiv arestarea preventivă, arestul la domiciliu şi controlul judiciar, în prezent aceştia fiind în libertate.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.