Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci militanţi islamişti, condamnaţi la moarte în Bangladesh pentru uciderea unui scriitor

istockphoto.com
justiție decizie tribunal

Un tribunal antiterorism din Bangladesh a condamnat la moarte cinci militanţi islamişti pentru uciderea acum şase ani la Dacca a unui scriitor laic stabilit în SUA, au anunţat marţi autorităţile citate de dpa. Un al şaselea militant implicat în crimă a fost condamnat la închisoare pe viaţă, potrivit AGERPRES.

Ucigaşii lui Avijit Roy, scriitor şi blogger născut în Bangladesh şi plecat de mai mult timp în Statele Unite, făceau parte din gruparea militantă interzisă Ansar al-Islam, a indicat procurorul Abdullah Abu.

Militantul condamnat la închisoare pe viaţă era acuzat de incitare la crimă prin postări în social media, iar ceilalţi de implicare directă în crimă.

Citește și: Vlad Voiculescu explică haosul de la Balș: ‘Hârtiile cu aparținătorii victimelor erau în spital, iar Poliția a sigilat clădirea!’

În seara de 26 februarie 2015, Roy, care avea 42 de ani, a fost înjunghiat mortal cu macete, iar soţia sa a fost rănită după ce cuplul a fost atacat de un grup de necunoscuţi în timp ce se întorceau cu ricşa de la un târg de carte din Dacca, unde veniseră special din SUA pentru lansarea unei noi cărţi a scriitorului.

Patru dintre cei condamnaţi au fost prezenţi la citirea sentinţei, în sala aglomerată de tribunal, menţionează dpa, citând acuzarea.

Ceilalţi doi dintre cei şase încă nu au fost prinşi.

Avijit Roy, fondatorul unui cunoscut blog, Muktomona, a scris pe diferite subiecte, ştiinţifice, sociale sau filozofice, fiind de asemenea autorul mai multor cărţi cu teme controvesate, inclusiv legate de homosexualitate şi ateism.

Între 2013 şi 2016, Bangladeshul, stat sud-est-asiatic cu majoritate musulmană, a cunoscut un val de atacuri îndreptate împotriva unor scriitori, bloggeri, oameni de ştiinţă, clerici şi oameni simpli cu religii minoritare.

Atacurile au fost revendicate fie de Stat Islamic, fie de Al-Qaida ori filiale locale ale acestora, dar potrivit anchetatorilor în spatele lor s-au aflat militanţi locali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.