Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci pacienți au primit transplant de organe de la un tânăr de 21 de ani, aflat în moarte cerebrală

www.pixabay.com
medici, spital, operație

Cinci persoane au beneficiat de transplant de organe după ce în cursul zilei de marți a fost efectuată o prelevare de la un donator în vârstă de 21 de ani aflat în moarte cerebrală, ce se afla internat în spitalul din Baia Mare. Cei cinci pacienți sunt din București, Cluj-Napoca și Târgu Mureș, potrivit Mediafax.

„Agenția Națională de Transplant a informat Ministerul Sănătății că în cursul zilei de ieri (marți, n.r.) a fost efectuată o prelevare de organe de la un donator în vârstă de 21 ani aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, care se afla internat în Spitalul Județean Baia - Mare. În urma acestui demers, un număr de 5 persoane au beneficiat de transplant de organe: pulmonar, renal (2 persoane), de cord și hepatic. Transplanturile au fost realizate în unități sanitare specializate din București, Cluj-Napoca și Tg. Mureș”, precizează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului Sorina Pintea, România a început să facă progrese în domeniul transplantului, anul acesta fiind efectuate 45 de prelevări de organe.

„Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede. Și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant pentru inițierea unor discuții deoarece vrem să aderăm la acest organism international“, a declarat Sorina Pintea, prin intermediul comunicatului de presă.

Un exemplu de transplant cu un organ prelevat de la tânărul de 21 de ani a fost efectuat la Spitalul Clinic Sf. Maria din Capitală, unde s-a efectuat al treilea transplant de plămâni, din acest an.

 

„Pacientul care a primit plămânul are 34 de ani, este din București și se afla pe lista de așteptare pentru intervenție. (...) Intervenția chirurgicală a durat mai bine de șase ore, a fost extrem de dificilă din cauza fibrozei chistice de care suferea pacientul și a fost efectuată de aceeași echipă de medici de la Spitalul Sf. Maria care a realizat și celelalte două transplanturi de plămâni”, se arată într-o informare transmisă de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Echipa medicală de la Spitalul Clinic Sf. Maria a mai efectuat alte două transplanturi de plămâni, anul acesta. Cei doi bărbați care au beneficiat de plămâni se simt foarte bine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.