Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci persoane, arestate sub suspiciunea că au prejudiciat compania croată de petrol şi gaze INA cu 132 milioane de dolari

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Un tribunal din Zagreb a ordonat luni menţinerea în arest preventiv timp de o lună a cinci persoane suspectate că au prejudiciat compania croată de petrol şi gaze INA cu un miliard de kune (132 milioane de dolari), informează Reuters, citând media locală.

Autorităţile anticorupţie i-au arestat sâmbătă pe suspecţi, printre care un manager al INA, sub acuzaţia că au înfiinţat o firmă prin intermediul căreia, între mijlocul lui 2020 şi mijlocul anului în curs, au achiziţionat gaz sub preţul pieţei, vânzându-l apoi în străinătate cu un profit uriaş, potrivit Agerpres.

Gruparea a obţinut astfel profituri de 800 milioane de kune, pe care le-au investit în proprietăţi, a indicat agenţia antifraudă USKOK.

Cel mai mare acţionar al INA este compania ungară MOL, cu 49,08% din acţiuni, în timp ce guvernul croat deţine 44,84%, iar acţionari minori restul.

Ministrul economiei, Davor Filipovic, a ţinut luni o reuniune de urgenţă cu conducerea companiei. 'Conducerea INA va trebui să ne dea multe răspunsuri', le-a spus el reporterilor, afirmând că nu a avut cunoştinţă despre aceste contracte atunci când a făcut parte din consiliul de supraveghere.

Într-un comunicat, MOL a condamnat faptele, a mulţumit Oficiului de luptă împotriva spălării banilor pentru descoperirea acestui caz şi s-a angajat să coopereze deplin. La şedinţa extraordinară a consiliului de supraveghere convocată pentru miercuri, reprezentanţii MOL vor propune deschiderea unei anchete interne aprofundate şi o vor pune la dispoziţia autorităţilor, a precizat comunicatul.

Potrivit agenţiei croate de presă HINA, liderul unei filiale a partidului HDZ, de guvernământ, dintr-un district al capitalei Zagreb, a anunţat luni că partidul a început o procedură disciplinară împotriva lui Damir Škugor, membru al formaţiunii şi manager în cadrul INA, arestat sub suspiciunea că orchestrat o fraudă prin care grupul energetic croat a fost prejudiciat cu peste un miliard de kune.

Anchetatorii cred că suspecţii cumpărau gaz de la INA cu 19,5 euro şi îl vindeau cu 28 euro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.