Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cincisprezece civili, printre care şase copii, au fost ucişi vineri în raiduri aeriene ale regimului de la Damasc în Idlib

Prokerala.com
douma siria

Cincisprezece civili, printre care şase copii, au fost ucişi vineri în raiduri aeriene ale regimului şi ale forţelor ruse aliate, cei mai mulţi într-o tabără de strămutaţi, în nord-vestul Siriei, a anunţat Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO), relatează AFP potrivit Agerpres.

O lovitură aeriană asupra unei tabere de strămutaţi din apropierea oraşului Hass din sudul provinciei Idlib s-a soldat cu 13 morţi, printre care patru copii, în timp ce raiduri în diferite zone ale acestei regiuni, dominate de jihadişti, au provocat moartea a doi copii, a precizat ONG-ul.

Cea mai mare parte a provinciei Idlib, precum şi părţi din cele vecine Alep, Hama şi Latakia, scapă în continuare controlului trupelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, la opt ani de la începutul războiului.

Această zonă, dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida) dar care adăposteşte şi câteva grupuri rebele, este ţinta de la sfârşitul lui aprilie a bombardamentelor cvasicotidiene ale regimului şi aliatului său rus.

În ultimele zile, forţele pro-regim au avansat în teren şi speră să recucerească oraşul Khan Sheikhoun, care se află pe autostrada care traversează provincia Idlib şi leagă capitala Damasc de metropola Alep, din nord, ambele sub control guvernamental.

Vineri, luptele s-au soldat cu 13 morţi în rândul forţelor proguvernamentale şi 18 în rândul jihadiştilor şi rebelilor, a anunţat OSDO, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

De la începutul escaladei militare, peste 820 de civili au murit în bombardamente, potrivit OSDO. În plus, peste 400.000 de persoane şi-au părăsit locuinţelor potrivit ONU, care se teme de o "catastrofă" umanitară.

Zeci de familii au fugit spre nordul regiunii în ultimele zile, potrivit corespondenţilor AFP de la faţa locului.

Regiunea Idlib a făcut obiectul unui acord privind o "zonă demilitarizată" încheiat în septembrie 2018 de Ankara, susţinătoare a rebelilor, şi Moscova. Acesta însă nu a fost decât parţial aplicat, întrucât jihadiştii au refuzat să se retragă.

Declanşat în 2011 după represiunea criminală a manifestaţiilor pro-democraţie de către regimul Bashar al-Assad, războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi a provocat plecarea în exil a milioane de persoane

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.