Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine a știut, cu 72 de ore înainte, de atacul Iranului asupra Israelului: Turcia şi Irakul cer Teheranului să evite o nouă escaladare

jpost.com
iran atac rachete

Cine a știut, cu 72 de ore înainte, de atacul Iranului asupra Israelului: Turcia şi Irakul cer Teheranului să evite o nouă escaladare

Turcia a cerut duminică Teheranului să evite o "nouă escaladare" după loviturile iraniene împotriva Israelului de sâmbătă seara, potrivit unei surse diplomatice turce. Şi Irakul a făcut un apel similar, în timp ce Teheranul a dezvăluit că şi-a notificat vecinii şi prietenii cu 72 de ore înainte de atacul său din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, respins în proporţie de 99 la sută de Israel şi aliaţii săi, scrie news.ro.

"Ministrul turc de externe Hakan Fidan a avut astăzi (duminică - n.r.) o conversaţie telefonică cu omologul său iranian (...) şi i-a spus că nu dorim o nouă escaladare în regiune", a declarat sursa diplomatică turcă sub rezerva anonimatului, relatează Le Figaro.

Potrivit informaţiilor obţinute din surse diplomatice, în timpul convorbirii telefonice, şeful diplomaţiei iraniene a declarat că operaţiunea de represalii împotriva Israelului s-a încheiat şi că Iranul nu va lansa o nouă operaţiune decât dacă va fi atacat, relatează agenţia turcă Anadolu. Amir-Abdollahian a avertizat însă că, dacă Iranul va fi atacat din nou, va da un "răspuns mai puternic" de această dată.

Iranul şi-a notificat vecinii cu privire la loviturile de retorsiune împotriva Israelului cu 72 de ore înainte

Şi preşedintele irakian a cerut duminică o "reducere a tensiunilor" în Orientul Mijlociu, îndemnând în acelaşi timp să nu se "extindă conflictul", la o zi după ce Teheranul a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului.

Referindu-se la "ultimele evoluţii din regiune şi la repercusiunile lor", preşedintele Abdel Latif Rachid a subliniat, de asemenea, într-un comunicat, "necesitatea de a opri agresiunea împotriva Fâşiei Gaza şi de a găsi o soluţie la problema palestiniană, având în vedere că aceasta este un element fundamental pentru stabilitatea regiunii".

Iranul şi-a notificat vecinii cu privire la loviturile de retorsiune împotriva Israelului cu 72 de ore înainte, a declarat duminică ministrul de externe Hossein Amirabdollahian. "Cu aproximativ 72 de ore înainte de operaţiunile noastre, i-am informat pe prietenii şi vecinii noştri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului este sigur, legitim şi irevocabil", a declarat acesta într-o conferinţă de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.