Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine ar fi crezut așa ceva? Cercetătorii au descoperit 'betonul din cafea'

TV.8
cafea fierbinte

Cine ar fi crezut așa ceva? Cercetătorii au descoperit 'betonul din cafea'

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, însă cauzează şi probleme de mediu, inclusiv cantităţi foarte mari de zaţ de cafea, care eliberează metan în atmosferă - un gaz cu efect de seră extrem de puternic, informează BBC, potrivit Rador.

Cercetătorii au descoperit o cale nouă de a diminua acest impact, îmbunătăţind, totodată, un material de construcţii foarte important. Se estimează că anual se produc în jur de 80 de milioane de zaţ de cafea la nivel mondial. În timpul descompunerii, acesta emană metan - un gaz al cărui impact asupra încălzirii globale este de aproape 20 de ani mai puternic decât cel al dioxidului de carbon.

Explicația

Cercetătorii australieni care au căutat modalităţi de a elimina cafeaua din gropile de gunoi au descoperit că, dacă aceasta este încălzită în lipsa oxigenului, se transformă în biocarb - o substanţă similară cărbunelui. Dacă o parte din nisipul folosit la fabricarea betonului este înlocuit de acest biocarb, materialul de construcţie devine cu aproape o treime mai puternic. Cercetătorii dezvoltă acum studii pentru a testa în continuare "betonul din cafea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.