Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine are de cîstigat de pe urma crizei refugiatilor în UE ?

refugiati imigranti

UE era în competitie cu economiile unor tari precum China sau India care au o populatie mult mai mare decît Europa si o rata anuala de crestere de neoprit. Ca sa fie competitiva, UE avea nevoie de o piata comuna si mai mare. Prin fostelor state comuniste în UE, Germania, Franta, Anglia au obtinut, pe loc, mari pietele de desfacere facile de care aveau nevoie. UE devenind astfel un concurent tot mai puternic nu numai pentru China si India dar si pentru SUA, Japonia si Rusia.

https://upload.wikimedia.org

https://upload.wikimedia.org

Anul acesta a debutat cu o mare provocare pentru UE, în special pentru Germania ( motorul si contributorul major al UE ) prin gasirea unei costisitoare solutii financiare de mentinere în UE a Greciei. Daca Rusia sau China ar fi avut o implicare în aceasta chestiune, era foarte simplu pentru ele sa acorde un împrumut Greciei cu conditia de a iesi din UE. Dar n-au facut-o.

COTELE IMPUSE DE COMISIA EUROPEANA

Imediat dupa acest soc, a aparut criza imigrantilor care nu mai are legatura cu Grecia dar se înscrie în acelasi trend de subminare economica a UE. Nici de aceasta data, în ecuatie nu apar Rusia, India sau China.  Comisia Europeana a impus cote obligatorii pentru redistribuirea unui prim lot de 160.000 refugiati. Surpinzator, dar Anglia, aliatul fidel al SUA a fost exceptat de la repartizarea de refugiati pe teritoriul sau. Cum aceasta masura încurajeaza alte valuri si mai mari de imigranti, este de asteptat ca cheltuielile UE, per ansamblu, cu intergrarea acestora sa-si puna aprenta asupra economiilor majoritatii statelor membre UE.

Avioanele multirol ale sultanatelor Golfului ( Qatar si Emiratele Arabe Unite ) au fost extrem de utile SUA si Europei ( Franta, Anglia, Belgia, Olanda, Canada, Danemarca, Italia, Norvegia, Spania, Suedia ) în opertiunea de bombardare a Libiei.  Operatiune care a condus la înlocuirea lui Gaddafi cu hoardele islamiste, care au ajuns sa se lupte între ele, în ultimii patru ani. Fenomenul jihadist ISIS, care distruge Siria din temelii, a fost creat de Arabia Saudita, Qatar si Turcia, cu sprijinul SUA si al principalelor state UE.

Lucruri mai putin stiute vis-a-vis de imensul val de imigranti din Europa

Pentru complexul militar-industrial European, înarmarea bogatelor califate ale Golfului, a costituit o mana cereasca. Numai ca acesta nu contribuie de buna voie, cu nimic la rezolvarea crizei refugiatilor. Qatarul a fost înarmat cu tancuri moderne Leopard 2A7 si obuziere autopropulsate PzH 2000, furnizate de Germania, cu sisteme de rachete anti-tanc HOT si MILAN, avioane multirol Mirage 2000, livrate de Franta .

http://www.janes.com/

http://www.janes.com/

Arabia Saudita a fost înarmata de Germania cu transportoare amfibii TPz Fuchs, de Anglia cu avioane multirole Eurofighter Typhoon, Panavia Tornado si piese de artilerie FH-70, de Franta cu tancuri AMX-30, masini de lupta ale infanteriei AMX-10P, fregate din clasele La Fayette, Al Madinah si elicoptere anti-submarin AS565 SA Dauphin .

http://interpolit.ru/

http://interpolit.ru/

Emiratele Arabe Unite au fost înarmate de Franta cu tancuri AMX Leclerc, masini de lupta ale infanteriei AMX-10P, corvete purtatoare de rachete din clasa Baynunah, avioane multirol Mirage 2000-9, avioane de alimentare în aer Airbus A330 MRTT, elicoptere antisubmarin Eurocopter AS 565 Panther, de Anglia cu tancuri usoare FV101 Scorpion, piese de artilerie L118, sisteme de rachete AA Rapier, de Italia cu corvete purtatoare de rachete din clasa Abu-Dhabi.

http://img.meyet.com/

http://img.meyet.com/

Morala si politica multiculturala depinde în mare masura de situatia economica a UE. Prin urmare, fiind introdusa în mod voit într-o vrie economica, determinata de milioanele de imigranti dirijati de o mâna nevazuta, Uniunii Europene i-ar putea veni mintea la cap ca sa gîndeasca si o solutie pentru stoparea degradarii calitatii vietii libienilor, sirienilor, yemenitilor, etc. UE ar putea sa trateze cu mai multa intransigenta declaratii precum cele ale emirului Qatar-ului, Tamim ben Hamad Al Thani, care a spus ca tara sa nu primeste refugiati sirieni, întrucît are deja destui sclavi. În conditiile în care bogatele emirate din Golf îsi justifica refuzul de a accepta imigranti, motivînd ca sirienii siiti ar ataca populatia sunita autohtona. Ori acest argument este unul mincinos, întrucît Iordania, un stat mult mai sarac, are pe teritoriul sau doua milioane de refugiati palestinieni suniti, ca urmare a razboaielor israeliano-arabe, 300.000 de irakieni si alte doua milioane de proaspeti refugiati sirieni. Si n-a auzit nimeni ca în Iordania siitii sa le puna bombe sunitilor.

https://c2.staticflickr.com

https://c2.staticflickr.com

O Uniune Europeana slabita va semna fara nicio obiectie Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP),  un acord comercial între UE si Statele Unite prin care se înlatura barierele din calea comertului ( tarife vamale, reglementari si restrictii privind investitiile ). Esenta TTIP consta în eliminarea tuturor barierelor legate limitarea profiturilor corporatiilor transnationale.

Totodata prin TTIP sunt eliminate reglementarile care protejeaza cetatenii europeni de abuzuri ale corporatiilor, precum dreptul muncii, normele de siguranta alimentara, conditiile de utilizarea substantelor chimice toxice si legile privind protectia datelor personale. Un mecanism al TTIP numit „solutionarea litigiilor între investitori si stat” (ISDS), permite companiilor transnationale sa actioneze în instante comerciale special create, guvernele care aplica legislatia nationala si iau decizii ce reduc profiturile acestora. O alta prevedere a acordului TTIP permite eliminarea standardelor privind  orele de munca si salariul minim garantat, considerate ca bariere în calea comertului. Asadar, contractele colective de munca, sunt considerate de TTIP drept restrictii în calea companiilor transnationale si vor fi eliminate.

TTIP urmeaza sa creeze noi piete prin deschiderea serviciilor publice si a contractelor de achizitii publice catre corporatii transnationale. Fiind vizate privatizari masive în sectoare-cheie ale statelor UE, cum ar fi sanatatea, educatia, ordinea publica, armata si resursele naturale.

AUTOR: Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni - ziaruldegarda.ro, preluare cu acordul autorului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.