Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine câștigă trofeul Black Cube. Sau cine îl pierde

rpdefense.over-blog.com
black cube

A esuat cu adevarat aceasta operatiune a unor servicii secrete? Sau, dimpotriva, nu cumva obiectivul a fost atins? Cel vizat de initiatori. Si cine sunt, de fapt, initiatorii? Dupa cum se poate lesne observa, cu cat, la dosarul cauzei, se aduna mai multe informatii si pe masura ce acestea transpira in presa, intrebarile devin din ce in ce mai numeroase si mai complexe. Padurea e tot mai deasa. Pentru a putea observa copacii, este insa obligatoriu ca, permanent, sa avem in vedere raspunsul la intrebarea cine a profitat de pe urma afacerii Black Cube. Asa cum s-a desfasurat ea. Si asa cum a esuat ea. In mod real sau in mod aparent. Raspunsul ne arata cine castiga marele trofeu.

S-a terminat prietenia dintre Ion Țiriac și Simona Halep: Miliardarul o pune la zid pe sportivă

Este in afara oricarei indoieli ca intreaga operatiune se desfasoara sub umbrela sensibila a serviciilor secrete. De partea israeliana, avem de-a face cu una dintre cele mai redutabile organizatii de detectivi, aflati in coniventa cu unul dintre cele mai puternice servicii secrete din lume. Mossad-ul. Esecurile sunt rarisime si sunt scump platite, la propriu si la figurat. Dar si victoriile. O victorie care este obtinuta printr-un aparent esec are un pret premium. De cealalta parte, avem un fost ofiter superior al celui mai important serviciu secret din Romania, SRI, iar respectivul ofiter SRI, Daniel Dragomir, a lucrat, pana de curand, in cel mai important departament, cel de lupta antiterorista. Astazi, nu mai poate pune nimeni mana in foc – nimeni dintre noi, oamenii de pe strada – daca, in aceasta afacere Black Cube, Daniel Dragomir a lucrat neoficial pentru SRI sau neoficial pentru SIE sau, pur si simplu, in beneficiul catorva dusmani ai Laurei Codruta Kovesi, seful DNA. Ideea este, insa, ca, atunci cand vorbim despre operatiuni ale serviciilor secrete, trebuie sa stim ca orice scenariu este posibil. Inclusiv atingerea obiectivului printr-o aparenta infrangere.

Judecat pentru corupție, senatorul Marius Isăilă a fost INTERCEPTAT de DNA cu ajutorul SOȚIEI

Astazi, cand analizam, in baza datelor partiale de care dispunem, operatiunea Black Cube, putem lua in calcul doar cele trei variante sugerate mai sus. Care sunt acestea? Sa le analizam pe rand si sa vedem la ce concluzii ne conduc.

Daniel Dragomir i-a asigurat pe reprezentantii Black Cube ca lucreaza la o comanda plasata la inalt nivel. La cel mai inalt nivel al statului. In mod explicit, el a vorbit, spunand adevarul sau mintind, despre Eduard Hellvig, directorul SRI, si Klaus Iohannis, presedintele Romaniei. Daca aceste informatii sunt corecte, atunci esecul politic urmeaza sa fie contabilizat tot de catre cei doi. Iar acarul Paun intre acestia ar trebui sa fie, fireste, Eduard Hellvig. Noi am vazut, insa, ca nu Hellvig a demisionat de la conducerea SRI, ci Mihai Razvan Ungureanu a demisionat, fara niciun fel de explicatii, de la conducerea SIE. Aceasta informatie trebuie pusa deoparte si pastrata bine. Daca presedintele Klaus Iohannis ar fi cautat motive sa nu o mai reinvesteasca pe Laura Codruta Kovesi in pozitia de sef DNA, le-ar fi gasit fara a mai avea nevoie de vreo scamatorie gen Black Cude. El ar fi putut decide pur si simplu, asa cum de altfel si anuntase ministrul Justitiei, Raluca Pruna, ca pozitia este libera la concurs, in conditiile in care Laura Codruta Kovesi avea asigurat un loc tip sinecura in strainatate. Numai in conditiile in care, impotriva lui Iohannis, ar fi fost exercitata o presiune extraordinara, in plan intern, din directia Florian Coldea si, in plan extern, dinspre Statele Unite, el ar fi fost silit sa caute motive suplimentare de a o  bloca pe Laura Codruta Kovesi. Si in aceste conditii, la limita, s-ar fi putut ajunge la contactarea Black Cube. In niciun caz, insa, omul de legatura nu ar fi fost Daniel Dragomir. Din simplul motiv ca acesta, avand un dosar la DNA si in calitatea sa de fost colonel SRI, era evident ca e pus sub urmarire. In plus, e greu de presupus ca presedintele Iohannis ar fi putut disponibiliza o suma atat de mare de bani in beneficiul Black Cube in mod direct sau indirect, prin intermediul directorului SRI, la acea data legat de maini si de picioare strans, zgardat de catre Florian Coldea.

Oricat de mult ar incerca adversarii lui Klaus Iohannis sa ii puna in carca, in prag de alegeri, afacerea Black Cube, eu unul nu pot fi atat de naiv, incat sa imi imaginez ca, intr-o afacere a serviciilor secrete,  nu exista prestidigitatie.

Al doilea scenariu posibil este ca un grup de oameni de afaceri, cu resurse financiare importante, sa fi convenit inlaturarea lui Kovesi si, pentru a-si proteja interesele, sa il fi tocmit pe Daniel Dragomir. Sugerandu-i acestuia sau chiar spunandu-i in mod explicit ca ei actioneaza in numele lui Iohannis si al lui Hellvig. Daca asa stau lucrurile, urma acestora poate fi luata usor, luandu-se urma banilor si, odata ajunsi la aceste persoane, procurorii ar putea afla lesne daca ei au avut sau nu o intelegere cu Iohannis. Cert este ca, si in aceasta varianta, a doua, Black Cube a esuat. Iar obiectivul inlaturarii lui Kovesi nu a fost atins.

Exista insa si un al treilea scenariu. In acest scenariu, Black Cube trebuia sa sufere un esec pentru a-si atinge obiectivul. La data respectiva, pozitia lui Kovesi nu era deloc sigura. Exista un coeficient mare de probabilitate ca viitorul sef DNA sa fie o alta persoana. In aceste conditii, o victimizare evidenta, socanta si violenta a sefei DNA i-ar fi putut aduce un castig pe masura. Castigul fiind reinvestirea in functie. Daca Black Cube a fost angajata cumva in acest scop, atunci scopul a fost atins prin sacrificarea relativa a doua, trei piese minore. Tineri care se vor intoarce bine mersi acasa. Si asta, in curand. Dar, in acest scenariu, mai apare problema Daniel Dragomir. Este de necrezut ca acesta sa se fi sacrificat in mod constient. Este singurul care va plati un pret urias. Nu este, de aceea, deloc exclus ca acest experimentat specialist in informatii si in antiterorism sa fi fost pacalit. Sa i se fi bagat in cap ca lucreaza pentru unii, in timp ce el lucra, de fapt, pentru altii. Repozitionand-o in functie, fara sa aiba aceasta intentie, pe Laura Codruta Kovesi, el intarea implicit pozitia dusmanului sau, Florian Coldea, si il vulnerabiliza pe Kalus Iohannis, pentru care isi imagina ca transpira. S-ar putea foarte bine ca, daca acest scenariu se confirma, sa il gasim, la celalalt capat al ghemului, nu pe Eduard Hellvig, seful SRI, ci pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef SIE.

Si abia atunci vom afla cine este castigatorul trofeului Black Cube.

sursa: CorectNews

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.