Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este generalul Silviu Predoiu, cel care va conduce SIE în locul lui Ungureanu

cugetliber.ro
silviu predoiu

Șeful Serviciului de Informatii Externe (SIE) a demisionat din funcție. Informaţia a fost confirmată la Realitatea TV de Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a acceptat demisia lui MRU. Interimar la conducerea SIE va fi generalul Silviu Predoiu, până când Iohannis va desemna un nou director. Acesta a mai ocupat funcția de director interimar al Serviciului de Informații Externe în perioadele 20 iulie - 4 octombrie 2006 și 19 martie – 5 decembrie 2007.

El activează în spionaj încă dinainte de 1989. A fost numit adjunct al directorului SIE în noiembrie 2005, la câteva luni după ce criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak a fost rezolvată cu succes.

Rareș Bogdan, reacție după demisia lui MRU: Credea că poate fi şef al SIE slujind şi alte state

Predoiu a absolvit Facultatea de Geologie-Geografie a Universităţii Bucureşti, în 1984, apoi a urmat un curs de "informaţii externe", timp de doi ani, între 1987 şi 1989, la centrul de la Brăneşti, unde erau formaţi ofiţerii de informaţii externe ai regimului comunist.

Până să fie încadrat în SIE, în 1990, cu gradul de locotenent-major, Predoiu a lucrat ca inginer geolog la Întreprinderea de Metale Rare din Bucureşti.

Fostul director al Carpatica Asig, adus cu mandat la DNA

După Revoluţie, Predoiu a lucrat ca ofiţer operativ de contraspionaj extern, până în 1993, când a fost detaşat într-o misiune externă de lungă durată, conform CV-ului publicat pe site-ul SIE. Predoiu ar fi lucrat ca secretar III la ambasada României din Nigeria, conform unei telegrame diplomatice publicată de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak. Ohanesian a fost reclamat penal ulterior de către SIE, pentru că a dezvăluit locaţii şi obiective de siguranţă naţională într-unul din articolele sale.

În 1997, Silviu Predoiu a revenit în ţară şi a condus, pe rând direcţiile de crimă organizată, antiterorism, protecţie internă şi contraspionaj din cadrul SIE, până în 2005, când a fost numit în conducerea SIE, de către Traian Băsescu.

Traian Băsescu l-a mai avansat pe Silviu Predoiu în 2006, 2008 şi 2011.

Generalul Silviu Predoiu vorbește limbile engleză și franceză

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.