Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este primul liberian condamnat pentru crime de război și canibalism / VIDEO

static.worldpoliticsreview.com
liberia razboi

Un fost comandant al rebelilor din Liberia a fost condamnat vineri la 20 de ani de închisoare de un tribunal elveţian, devenind astfel primul liberian condamnat pentru crime de război comise în timpul conflictului din ţara sa, informează AFP şi Reuters.

Curtea penală federală a Elveţiei l-a declarat pe Alieu Kosiah, 46 de ani, vinovat de numeroase atrocităţi, printre care omucideri, violuri, folosirea de copii soldaţi şi un act de canibalism, comise în timpul primului dintre cele două războaie civile care s-au succedat în Liberia şi care au făcut circa 250.000 de morţi între 1980 şi 2003.

Alieu Kosiah a fost comandant în cadrul facţiunii ULIMO, care a luptat împotriva armatei fostului preşedinte Charles Taylor, în anii 1990. Alieu Kosiah a fost arestat în 2014 în Elveţia, unde trăia ca rezident permanent.

O lege adoptată în 2011 în Elveţia permite urmărirea penală pentru crime grave comise oriunde în lume, în baza principiului jurisdicţiei universale.

El a respins toate cele 25 de capete de acuzare şi a declarat Curţii penale federale elveţiene că era minor atunci când a fost recrutat prima dată în conflictul armat.

După războiul civil, majoritatea comandanţilor diferitelor grupări armate au fugit din ţară, iar condamnările rămân deocamdată o excepţie.

Fostul preşedinte liberian Charles Taylor este în închisoare în Marea Britanie din 2012, dar pentru crime comise în Sierra Leone şi nu în propria ţară, unde nu a fost instituit un tribunal pentru crime de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.