Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este primul sportiv transgender de la Jocurile Olimpice

resources.stuff.co.nz
laurel hubbard

Halterofila Laurel Hubbard va deveni primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice, după ce a fost selecţionată în lotul Noii Zeelande pentru olimpiada de la Tokyo, o decizie care va declanşa o nouă dezbatere arzătoare despre incluziune şi echitate în sport, transmite Reuters.

Hubbard, care obţinuse dreptul de a participa la un concurs preolimpic în luna mai, va fi înscrisă la categoria 87 kg, selecţia ei fiind posibilă de un amendament la sistemul de calificare olimpică, perturbat de pandemia de coronavirus.

La 43 de ani, Laurel va fi cea mai în vârstă halterofilă de la Jocuri, iar până în 2013 a concurat la competiţiile masculine.

content-image

''Sunt recunoscătoare şi smerită de bunătatea şi susţinerea care mi-au fost oferite de atâţia neozeelandezi'', a spus Hubbard într-un comunicat postat de Comitetul olimpic neozeelandez (NZOC).

Sportiva neozeelandeză era eligibilă să concureze la Jocurile Olimpice începând cu 2015, când CIO a a emis noi linii directoare care permit oricărui sportiv transgender să concureze ca femeie cu condiţia ca nivelul de testosteron să fie sub limita de 10 nanomoli pe litru cu cel puţin 12 luni înainte de prima lor competiţie.

Kereyn Smith, director executiv al NZOC, a spus că Hubbart întruneşte criteriile de selecţie ale CIO şi ale Federaţiei internaţionale de haltere (IWF): ''Recunoaştem că identitatea de gen în sport este foarte importantă, o problemă sensibilă şi complexă care necesită un echilibru drepturile omului şi echitatea pe terenul de joc. În calitate de echipă a Noii Zeelande, noi avem o cultură puternică a ....incluziunii şi a respectului pentru toţi''.

Grant Robertson, ministrul al sportului şi recreaţiei, a susţinut de asemenea selecţionarea lui Hubbard: ''Laurel este membră al echipei olimpice a Noii Zeelande. Suntem mândri de ea aşa cum suntem de toţi sportivii şi o vom susţine până la capăt''.

Sportul halterelor a fost în centrul unei dezbateri privind caracterul echitabil al sportivilor transgender ce concurează în competiţiile feminine, iar prezenţa lui Hubbard la Tokyo va atrage fără îndoială atenţia mediei dar şi criticile unor sportive şi antrenori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.